Egy búvároktató Líbiába adott el újralégzőket, és ezért súlyos büntetéssel néz szembe.

A búvárfelszerelések többsége teljesen hétköznapi dolognak számít ma már, bárki, bárhol vehet magának palackot, légzőautomatát. Az, hogy hol és hogyan lehet használni, helyi szabályozás függvénye, de általában igaz, hogy a kedvtelési búvárkodás teljesen hétköznapi kedvtelés. Így aztán mindig meglepő egy olyan történet, amikor a búvárfelszerelések forgalmazása komoly büntetőjogi felelősséget vet fel.

A búvárkodáshoz használt eszközök egyik speciális (és meglehetősen drága) típusa a zárt rendszerű újralégző. Kifinomult berendezések ezek, amelyeket különleges mély vagy barlangi merülésekhez használnak technikai búvárok. Külső szemlélő számára az a feltűnő, hogy az ilyennel merülő búvárok nem eregetnek buborékot- így aztán a víz felett nyoma sincs annak, hogy épp ott úsznak.

Nyilván nem meglepő ennek ismeretében, hogy az újralégzőket elég sok hadseregben alkalmazzák, például a kommandós egységek. Van ilyen más területen is- hasonló eszközt használnak civilek is, katonák is. 

Az amerikai Peter Sotis az Add Helium nevű, újralégzőket gyártó és forgalmazó cég tulajdonosa. Ő volt az, aki pár éve eladott líbiai állampolgároknak újralégzőket, majd víz alatti vontatókat is. Ezzel a konfigurációval azért már lehetne illegális akciókat végezni. Ezt így gondolták a hatóságok is, és megvádolták Sotist azzal, hogy tiltott eszközöket adott el az embargó előtt álló, polgárháború sújtotta országba. Pont az eszközök jellege miatt más forgalmazók nagyon ügyelnek is arra, hogy kizárólag minden engedély birtokában adjanak el ilyeneket bárkinek is.

A történet most jutott el oda, hogy Sotist le is tartóztatták, és bíróság elé állították. Természetesen nyilván az ártatlanságát hangoztatja, de ha bűnösnek találják csempészetben, rettentően kemény büntetés vár rá: 35 évet ülhet és több, mint egy millió dollár bírságot is kiróhatnak rá.