Nem a cápáktól kell félni annak, aki Floridában a vízbe merészkedik! Egy öt fős búvárcsoport valamennyi tagja kórházi kezelésre szorult egy merülés után, ugyanis a portugál gálya nevű medúzák csápjai olyan komoly csípéseket okoztak.

baleset

Az évnek ebben a szakában több száz, több ezer mérgező csípésű medúzát sodor Florida partjaira a tenger áramlása. Éppen ezért nem szokatlan, hogy csípéseket kell ellátnia a vízimentőknek, mert úszók és szörfösök is belegabalyodnak a szinte láthatatlan csápokba. 

A búvárok ráadásul folyamatosan víz alatt vannak, és nem is nagyon veszik észre, ahogy körülöttük megjelenik több szinte teljesen áttetsző, pulzáló medúza. A portugál gályák a telepes medúzák közé tartoznak, maga a felszínen úszó test harminc centiméteres lehet, a lebegő csápok viszont akár 15-20 méteresek! A mélyben levők testét így aztán számos helyen érinthetik, szinte körbefonják a csápok.

baleset

A három felnőttből és két gyerekből álló csoport a hírek szerint épp búvártanfolyam okán ment a vízbe, és úgy érte őket baleset. Rutinosabb búvárok általában még melegebb vízben is egész testet fedő neoprénruhában merülnek, pont azért, mert az megvédi őket a medúzacsípéshez hasonló sérülésektől vagy az apró horzsolásoktól. Vélhetően a floridai kezdők csak egy rövidruhát kaptak, ez jellemző a tanfolyamoknál, sőt, a nem fázós búvárok esetleg csak egy fürdőruhában merülnek még az ottani viszonyok között nem túl meleg vízben is. 

A medúzacsípések szerencsére ritkán okoznak igazán súlyos sérülést (bár akadnak kockamedúzák, amelyek roppant erős mérge már több tragédiát okozott). A gyors kezelésre általában ecetet használnak, aztán lassacskán enyhülnek a tünetek, de az első pillanatban nagyon nem kellemes élmény a medúzával való találkozás, ezt saját tapasztalatból állíthatom. Az óvatosság semmiképpen sem árt, és én is azok közé tartozom, akik direkt a meleg vizekre beszereznek egy vékonyabb, könnyebb, de hosszú búvárruhát. Cápa ugyanis még nem veszélyeztett, de pár fránya leszakadt medúzacsáp már igen.

Szerencsére nem portugál gálya fogócsápjába akadtam bele, mert annak elég ijesztő lehet a végeredménye, mint ezen a képen is látható. Szóval ha ilyenek jelenlétére figyelmeztetnek, inkább jobb kihagyni a fürdőzést, merülést.

baleset