Hírünk a nagyvilágban: Thaiföldön lett botrány egy videóból.

sztori

Kissé igazságtalannak tartom azt, amikor pusztán nemzetisége alapján mondanak ítéletet a búvárokról. A kínaiakról sokan úgy tartják, nem képzik őket alaposan, jobban odafigyelnek a neonszín cuccokra mint a búvárkodás tudományára. Az oroszokat általában erőszakosnak, felelőtlennek gondolják. 

De mindez csak előítélet, mert én magyar búvárból is láttam ilyet is, olyat is. Vannak nagyon ügyesen, felelősen merülők, meg olyanok is, akik elől menekülnének a korallok- ha tudnának. Sajnos az a nagyon rossz, amikor egy hivatásos oktató mutat rossz példát a tanulóknak, vendégeknek, akik elhiszik, a víz alatt mindent szabad.

A búvárképzésben ugyanis már az elején le szokás szögezni, a mélyben nem nyúlunk semmihez. Nem piszkáljuk, nem zaklatjuk az állatokat, nem törünk le magunknak egy darabot a kőkorallból, nem kapaszkodunk a teknősbe és így tovább. Megjegyzem, ez bizony nem csak az élővilág védelmét szolgálja- nekünk magunknak is jobb távolságot tartani potenciálisan veszélyes, mérgező lényektől. Csak nézelődünk és gyönyörködünk- ezt az elvet kellene mindenkinek követnie.

Természetesen tudjuk, hogy ez nem mindig történik így. Lehet az ember óvatlan egy pillanatra, például. Meg vannak, akik egyszerűen a fentieket nem fogják fel. De aki ilyen, általában van annyira bölcs, hogy a másokat felháborító fogdosásról nem tesz közzé semmit.

Nos, egy Thaiföldön dolgozó magyar búvár megszegte ezt. Nem tudom, jópofának gondolta-e dolgot, de a magyar búváros csoportokban is kiakadtak tőle, sőt, nemzetközi téren is híre ment. A videó pedig eljutott a helyi hatóságokhoz is, akiknek pedig így kezében is volt minden, amit tudni kellett: a bizonyítékot maga az elkövető szolgáltatta, aki a neve alatt tette fel a videót. Le is tartóztatták, ugyanis arrafelé szigorúan tilos az élőlények zaklatása- vagy ha nem is bukik le mindenki ilyennel, a nemzetközi botrány miatt mindenképpen lépniük kellett, igen gyorsan. A magyar oktató merülőtársa, egy holland férfi szintén gyanúsított.

A hírek szerint akár egy év börtön is várhatna rájuk, vagy jelentős pénzbüntetést kell fizetniük. Hogy mi lesz az ügy vége, azt nem tudom, de mindenki más számára tanulság: tényleg nem érdemes semmit sem zaklatni merülés közben, mert ha sérülés nélkül meg is ússza mindkét fél, utólag a felszínen még érhetnek kellemetlen meglepetések.