Felavatták az első női búvárt az ír haditengerészetben.

A búvárok filmek közül az egyik legismertebb a Férfibecsület (Men of Honor), ami a katonai búvárok körében játszódik. Nos, lassacskán a női verzió is elkészülhet, mert egyre több seregben lépnek a búvárok elit sorába a maximum csak elvileg gyengébb nem tagjai.

A filmben bemutatott korban gyakorlatilag azonnali kizáró ok volt, ha valaki nőként jelentkezett búvárnak. Az Egyesült Államokban is csak a hetvenes évektől kezdve akadt pár úttörő a nők között, aki kiharcolta magának a lehetőséget a képzésben való részvételre. És az írországi képzés sem könnyebb dió: a beszámolók szerint még most is a jelöltek kétharmada lemorzsolódik.

Tahlia Britton is tudna erről mesélni: tíz fővel indult a 11 hetes tanfolyama, de csak ő és két férfi társa végezte el sikeresen. Ők mostantól keresési, tűzszerészi, műszaki feladatokat hajtanak majd végre a víz alatt a haditengerészet kötelékében. 

A 29 esztendős Tahlia egyébként már 2014 óta szolgált a haditengerészetnél más beosztásban. Civilként is imádta a vízi sportokat, volt tehát mire építenie, de azért a katonai búvárkodás más. Így aztán nagyon büszke rá, hogy mostantól ilyen feladatokat végezhet. Egy öt hetes továbbképzés vár rá, és onnantól kezdve rá várnak a víz alatti munkák a hajón szolgálva.