Géppisztolyok és más lőfegyverek a víz alatt.

A búvárkodásnak csak egy szelete a sokunk által, űzött halacskanézegetés. Vannak akik munkát végeznek a víz alatt, például csővezetéket hegesztenek. A különböző seregekben pedig speciális kiképzést kapott búvárok szolgálnak, akik között műszakiak mellett kommandósok is vannak.

Nem meglepő módon, ahol harci tevékenységre lehet számítani, ott fegyvereket is kifejlesztenek. A kínai búvárkommandósok a Népi felszabadító hadsereg tengerészetében szolgálnak, Tengeri sárkányoknak hívják őket. És nekik is jutott pár a víz alatti géppisztolyokból. Az már egy másik kérdés, hogy a szakértők szerint a felvételeken látható fegyverek -nem meglepő módon- orosz fegyverek helyi megfelelői. Az oroszok még a klasszikus AK-47 alapjaira építettek egy víz alatti változatot, aztán előálltak egy olyan fegyverrel, ami gyakorlatilag kétéltű. Jellemzően a víz alatti fegyverek lövedéke nyílhoz hasonló, és ezek sem kivételek.

Ami inkább feltűnő, az a búvárok légzőkészüléke. Nem a más különleges egységekben megszokott, drága és bonyolult, ám sok előnnyel bíró újralégzőt használják, hanem teljesen szokványos nyílt rendszerű készüléket. Utóbbi egyrészt rövidebb merülési időt tesz lehetővé, másrészt pedig bugyborékol, azaz elárulja a búvár helyzetét. De, úgy látszik, Kínában ez is megfelel az elit kommandósoknak...