Egy búvárfotós ismerős alakú tárgyat vett észre a tenger fenekén: egy értékes víz alatti fotós szettre bukkant teljesen véletlenül. Kellett hozzá a gyakorlott szem, hogy kiszúrja, mert a mélyben töltött három hónap alatt igencsak megváltozott az eredetileg csillogó-villogó gép külseje...

A Hong Kongban élő John Ng épp egy búvárcsoporttal volt a Maldív-szigeteken, ahol egy hetet töltöttek hajózva és búvárkodva a legszebb korallzátonyoknál. Az évnek ebben a szakában teljesen természetes, hogy hatalmas mantarájákat és cetcápákat lássanak a búvárok, de John 18 méteres mélységben valami mást, szokatlant szúrt ki.

A korallok és kövek közé ékelődött tárgy formája ismerős volt neki, hiszen maga is évek óta fotózik komoly gépekkel a víz alatt- ezek megjelenése meglehetősen tipikus. Az erős vázra a a nagylátószögű fotózás kedvéért egy hatalmas dómportot szerelnek, vannak rajta karok a vakuknak és így tovább.

Csak éppen ezt a gépet máris szinte a felismerhetetlenségig megváltoztatta a felszín alatt töltött nem is olyan hosszú idő. Már megtelepedtek rajta az élőlények, gyakorlatlan szem akár azt is hihette volna, ősrégi fényképezőgép ez. A még mindig tökéletesen záró, vízhatlan tokot kinyitva viszont egy remek Panasonic GH4 gépet találtak benn, hibátlan, működő állapotban.

A rutinos búvárfotós tudta, mit kell tennie. Megkereste a víz alatti sorozatszámát, abban bízva, hogy a tulajdonos regisztrálta azt a gyártónál. Szerencsére a túrán pont részt vett a cég egyik alkalmazottja is, a kommunikáció gyorsan zajlott, és hamarosan kiderült, a gépet egy peches búvár vesztette el az erős áramlásban még 2014 decemberében. Ő most már szerencsésnek mondhatja magát, mert a gépe legalább meglett, és ki tudja, talán a toknak is vannak megmenthető alkatrészei. Az biztos, hogy az esetet megismerők maguk is meggyőződhettek arról, milyen kiváló minőségű tokokat gyártanak manapság a neves cégek, amik hónapokon át képesek kibírni sérülés nélkül a víz alatt.