Bomba végzett ártatlan búvárokkal Malajziában.

A robbanószeres halászat sajnos elterjedt, de minden szempontból problémás módja a halfogásnak a szegényebb országokban. A közelmúltban történt tragédia során viszont nem csak a tengeri élőlények váltak egy bomba áldozatául, hanem két búvárturista és helyi merülésvezetőjük.

Pulau Kalaupan közelében, ráadásul egy nemzeti parkban történt a baleset, amit a hatóságok is megerősítettek. Az illetékes miniszter elmondta, hogy a robbanószeres halászat komoly gondokat okoz, ám nyomatékosította, egy elszigetelt esetről van szó, és ez ne tartsa vissza a Malajziába érkező búvárokat a merüléstől. 

A történteknek ugyanis komoly visszhangja volt búvárkörökben. Malajzia kiemelt célországa a búvárturizmusnak, és minden ilyen hír árt az üzletnek. Természetes, hogy a fizető vendég meggondolja, hogy olyan helyre utazzon-e, ahol felülről érkezhet egy gyilkos bomba.

Az eset azért nagyon elkeserítő, mert a nem túl mélyen levő búvárok buborékjai azért elárulják a helyzetüket, érthetetlen, hogy nem látták a "halászok" őket. Az is sokat elárul arról, milyen barbár módszer ez, hogy mind a hárman életüket vesztették a víz alatt.

Ugyan most az emberéletet követelő tragédia miatt beszélnek erről a módszerről, ha egy búvár sem esik áldozatul, akkor is borzasztó halászati formáról beszélünk. A robbanóanyag nem válogat, ledönti a korallokat, megöli a kicsi és a nagy halakat, és a halászok sem a kicsi halakat nem szedik ki, sem azoknak nem mennek utána, amelyek nem a felszínre emelkednek hanema mélybe süllyednek. Esztelen, pusztító módszer ez, ami hosszú távon teljesen lerabolja, élettelenné teszi a korallzátonyokat.

Ugyan lehet, hogy erre az esetre csak pár napig emlékeznek a turisták, de ha nem lesz mit nézni a víz alatt, mert mindenhol robbantások nyomait látják csak, akkor még biztosabban maradnak el a vendégek. A helyi hatóságoknak tehát ezért is mielőbb fel kell lépni a bombával dolgozó halászok ellen.