Kellemes hajós kirándulásnak induló nap végződött tragédiával. Nem cápa oltotta ki egy tengerben úszkáló ember életét, hanem egy másik, nehezen észrevehető jószág: egy kőhal.

Az eset a Fülöp-szigeteken történt. Egy angol férfi és barátja olyan túrára fizetett be, ami Coron sziget néhány szép partszakaszára vezetett. Bizonyos pontokon mindenki beugorhatott a vízbe egy kicsit búvármaszkkal nézelődni, megcsodálni a tenger színes élőlényeit. Állítólag keveset mondtak arról, milyen veszélyek leselkedhetnek az emberekre, és a vendégeknek eszébe sem jutott, hogy bajuk eshet.

A 24 éves Miguel Ruiz az egyik helyen kétségbesetten kiáltva hívta barátját: "Ráléptem valamire és alig kapok levegőt!" Ezek voltak az utolsó szavai. Barátja sietett a segítségére, aki a ott levő túravezetőt is hívta volna, ám ő csak legyintett: biztos elfáradt az egész napos sznorkelezésben a másik férfi.

Amikor Miguelt a hajóra húzták, és láthatóvá vált, ahogy arca elszíneződik, nagyon nagy a baj, akkor mindenki megdöbbent. A túravezetők tehetetlenül álltak, amíg az áldozat barátja megpróbálta az újraélesztést. Mint kiderült, egyiküknek sem volt annyi pénz a telefonján, hogy segítséget hívjanak, így azt is a vendég mobiljáról intézték. A parton ott volt a mentő, de nem kezdtek bele semmilyen ellátásba, csak kórházba szállították az eszméletlen férfit. 

Ott aztán nem sikerült a mentő ajtaját kinyitni, bárhogy rángatták kívülről és belülről. Végül elöl, a vezetőülésen keresztül emelték ki az ekkor már valószínűleg élettelen férfit. Az orvosok sem tudtak segíteni rajta, megállapították a halál beálltát.

A helyi hatóságok szerint Miguel Ruiz megfulladt, de barátja vitatja ezt az állítást. A rendőrség sem zárja ki, hogy kőhalra lépett, de ezt majd a boncolás után lehet pontosan tudni. 

A történet egyik tanulsága, hogy a tengerben leselkednek bizonyos veszélyek az emberre, és nem csak a cápákra gondolok. A tényleg megtévesztően kőre hasonlító kőhallal nagyon kell például vigyázni, mert mérge roppant erős, valóban halálos lehet még egy ember számára is. Az állat csak védekezésként szúr tüskéivel, ha például valaki óvatlanul rálép- ez tehát az áldozat barátjának beszámolójával vág egybe.

A másik fontos tanulság az, hogy a világnak sok pontján dolgoznak olyanok a turizmusban, akiknek gyakran alapvető hiányosságaik vannak például elsősegélynyújtás terén, és az egészségügyi infrastruktúra sem olyan, mint a fejlettebb országokban. Nem árt tehát, ha az ember a szokottnál is óvatosabb, illetve maga is igyekszik felkészülni mindenre. Bár ilyen helyzetben talán ez sem segítene, de sok olyan forgatókönyv elképzelhető, amikor szükség lehet a saját tudásunkra, felszereléseinkre, biztosításunkra.