Helen Fielding nem csak a híres szingliről írt könyvet, egy szórakoztató kalandregényének főszereplője a búvárkodásban is jeleskedő önjelölt titkosügynök.

Szerintem Bridget Jones nevét az is ismeri, aki nem pörög rá a szingliregények világára. Hogy kinek tetszik vagy kinek nem, az manapság már részletkérdés: szinte világképformáló alkotás lett belőle. Hogy minek nevezzük a generációkra jellemző magányosságot, az mindegy, a lényeg, a jelenséggel ma együtt kell élni, a következményeivel szembe kell nézni, a szinglik önálló, fontos csoporttá váltak kereskedelmi, társadalmi és más szempontból.

A Bridget Jones könyvek világsikere után Helen Fielding más téma után nézett. A szeptember 11 utáni terroristahajsza után érlelődött meg benne egy könnyed kémregény gondolata, fiatal női főszereplővel. A kalandvágyó újságírónő, Olivia Joules rengeteg szempontból más, mint Bridget Jones, de nyilván minden kritikus hozzá hasonlítgatta. És nyilván a szerző fejében is ott motoszkált, hogy Oliviát másmilyennek találja ki.

Az Olivia Joules és a túlfűtött képzelet című regény aligha gerjesztett nagy vitákat a sajtóban üzenete vagy témája miatt, egyszerűen csak szórakoztató. Búvárregénynek nem nevezném, ám mivel merülnek benne, nem is akkora hülyeség a búváros rész, számon tartom az ilyen témájú könyvek között- nincs olyan sok ezekből, szóval engedékeny vagyok. Szerintem a könnyed, kicsit csajos kalandregények rajongói biztosan nem csalódnak benne.

Ez is elég lenne, hogy egy búváros blogon szóljak a könyvről. Na de a búvárkodásnak, Fieldingnek és a szingliknek van még kapcsolódási pontja. Pár éve egy angol búvármagazinban olvastam egy búvároktató hölgy cikkét, aki felemlegeti, hogy Helen Fielding a Sunday Times-ban vezetett rovatában tanácsot ad a magányos nőknek, a valódi Bridget Jones-oknak: ha valamirevaló pasit keressenek, jelentkezzenek egy búvárklubban. A cikk szerzője ezen csak nevetett- aztán amikor a következő a tanfolyamon megjelent egy rakás szingli lány, kiderült, mekkora súlya van Fielding szavának.

Még az is lehet, hogy a szingliszakértővé avanzsált írónő tud valamit: léteznek, akik párt alkotnak az életben is, a víz alatt is. Persze sokan jóval előtte jöttek össze, de láttam olyat, hogy búvártúrán szövődtek kapcsolatok (nem csak szinglik között, mondjuk...), tehát akár ez is működhet. És ha nem talál valaki társat? Akkor is belekóstolhat az egyik legjobb hobbiba a világon...