Gyászol a szabadtüdős búvárkodás világa: merülés közben nyoma veszett Natalja Molcsanovának, a sportág orosz nagyasszonyának.

Molcsanova különleges alakja a búvársportnak. Fiatal korában versenyszerűen úszott, aztán a családalapítást követően abbahagyta a versenyzést. Sok évvel később ismerkedett meg a szabadtüdőzéssel, azzal a szakággal, amikor egyetlen légvétellel merülnek alá a sportolók.

Az orosz versenyző egyből berobbant az élmezőnybe. A jóval fiatalabb riválisok elképedtek eredményei láttán: pár év alatt minden kategóriában világrekordokat javított. Még ötvenen túl is sikerült egyre mélyebbre és messzebbre jutnia. A versenyeken is aratott, 41 világbajnoki aranya volt. És szívesen tanította a fiatalokat, szervezte az orosz szabadtüdős búváréletet, miközben tanított, PhD fokozattal rendelkezett sportpszichológiából.

Molcsanova nemrég gyűjtött be pár újabb érmet a medencés világbajnokságon, tehát 53 esztendősen is ott volt a közvetlen élvonalban. Ám nem csak a rekordok hajhászása érdekelte, imádott merülni, és néhány baráttal Spanyolországban, Formentera szigetén indult el a tengerre augusztus másodikán.

Molcsanova felkészült a merülésre, aztán lebukott. Magához képest sekély mélységet tervezett, nagyjából negyven méterre készült leúszni. A többiek azonban hiába várták, nem ért vissza a felszínre a szokásos pár perc után. 

Elindultak a keresésére, és riasztották a hatóságokat is, akik nagy erőkkel vonultak fel. Ám két nap eltelte után szembe kell nézni azzal, hogy vajmi kevés esélye van annak, hogy Molcsanova élve kerül elő. Erről nyilatkozott fia, a szintén sikeres szabadtüdős búvár Alekszej is. Ő is a helyszínen van, és próbál segíteni a keresésben.

Ha nem találják meg, akkor soha nem lesz esély annak kiderítésére, mi okozhatta a tragédiát. A spanyolok szerint azon a helyen időnként váratlanul erősek az áramlások, de senki nem hitte volna, hogy egy ilyen fantasztikus sportember is bajba kerülhet a mélyben. Ám természetesen ezt nem lehet kizárni, hiszen az óceán az erősebb. Váratlan rosszullét vagy bármi más probléma is lehetett a baleset hátterében, hiszen amikor valaki egyetlen levegővel bukik alá, kockázatot vállal, és egy apróság is végzetes lehet ilyen esetben.

Nagyon halovány remény van arra, hogy valami csoda folytán megmenekült Natalja Molcsanova, és életben találják. Talán örökre a tenger mélyén marad, ott, ahol annyira szeretett lenni. A közelmúltban beszélt arról, a szabadtüdős merülés, több, mint sport, hiszen az ember megismerheti saját korlátait, és eggyé válhat az őt körülvevő tengerrel. Máskor úgy fogalmazott, az élet és halál az igazán fontos dolgok, a versenyzés csak játék felnőtteknek.

Natalját vonzotta a mélység-tisztában volt a veszélyekkel, jobban, mint bárki más, ám nem tudott ellenállni neki. Örökre beírta magát a legjobb sportolók nagykönyvébe, és valószínűleg sokáig megdönthetetlen rekordjai miatt még a szabadtüdős versenyzők következő generációi is pontosan tudni fogják, ki volt ő.