Tegnap nagyon érdekes rendezvényen próbálgathattunk több évtizede gyártott, de még mindig működőképes búvárfelszereléseket. Sőt, rázfejűek is felbukkantak a víz alatt.

Egész komoly szervezés előzte meg a rendezvényt: egy délutánra miénk volt a Csillaghegyi strand medencéje, búváriskolák és -oktatók hoztak el régi felszereléseket, gyűjtők szedték össze a féltve őrzött "kincseiket", képviseltették magukat a katonabúvárok, és ott voltak a búvárszövetségtől is.

Felsorolni is nehéz, mennyi cucc került elő. Voltak ott az eredeti Cousteau-Gagnan típusú reduktorok utódai, egy egész sorozat, ahol látni lehetett, hogy fejlődtek ezek a légzőautomaták. Emellett sok más neves gyártó klasszikus termékeit is ki lehetett próbálni.

A szovjet felszerelések is ott voltak természetesen: a rendszerváltás előtt például az MHSZ kötelékében búvárkodók használták ezeket. Meglepő módon még mindig kiválóan működnek!

Aztán voltak még ott például újralégzők, különleges katonai felszerelések, és ráadásként egy kézi pumpás rézsisakos búvárrendszert is kipróbálhattak a legmerészebbek. Hát, nagyon más élmény volt, mint a mai felszerelések- de a célnak megfeleltek. Ezzel merültek, dolgoztak sok-sok éven át a régi búvárok.

A hangulatból szeretnék ízelítőt adni ezzel a videóval, illetve a helyszínen készült fotókkal. Persze így nehéz megmutatni, miért akkora élmény egy mai búvárnak, hogy olyan cuccal mehet a víz alá, ami korábban készült, mint ahogy ő született- pedig bizsergető, kalandos érzés.