Hawaii szigetén drágán büntetik a díszhalak begyűjtését: 272 ezer dollárba került a mulatság.

sztori

Meglehetősen meredek sztoriba futottam bele a napokban. A világ sok részén védik ilyen-olyan módon a tenger élővilágát, például nemzeti parkok kijelölésével, a halászat vagy bizonyos halászati módszerek tiltásával. Ám sokan nem tudják, az akváriumokhoz eladott kishalak begyűjtésének is elég szabályozott rendszere van, és aki vét a törvény ellen, aztán keményen meg is büntetik.

Az eset még tavaly szeptemberben történt, amikor a Hawaii szigetén működő környezetvédelmi hatóságok elcsíptek egy hajót, aminek a fedélzetén tárolókban sok, illegálisan begyűjtött halat találtak. A hajó kapitányát, Stephen Howardot arra utasították, hogy azonnal menjen a kijelölt kikötőbe. Ő pedig engedelmeskedett a hatóságoknak és azonnal el is indult.

Ám kiderült, hogy egy apróságról "elfelejtkezett". Felesége, Yukako Toriyama egy másik búvárral még a víz alatt volt, s további halak begyűjtésén munkálkodtak, amikor Howard elment a környezetvédelmi őrökkel. Amikor a két búvár a felszínre emelkedett, nem várta őket ott a hajó. Amikor a hatóságok rájöttek, mi is történt, keresést indítottak a tengeren búvárok megtalálására, s végül ezt akkor állították le, amikor a két nőt valaki észrevette a parton, egy benzinkúton. (Csak feltételezés a részemről, de azt gondolom, a tilosban járó csapat megegyezett, hogy lebukás esetén a búvárokat a vízben hagyják, így azokat nem csípik el további illegális zsákmánnyal, viszont aztán nekik maguknak kell kiúszni és eltűnni minél gyorsabban.) 

sztori

A hatóságok és a vizsgálatot végző biológusok 235 halat találtak tíz fajból, ezek értékét nagyjából 24 ezer dollárra becsülték. Ezeket a halakat a vizsgálat után visszaengedték a tengerbe, ám a begyűjtőik ezzel még nagyon nem úszták meg. Howardot 16 halászati és hajózási szabály megszegéséért marasztalták el, feleségét pedig 9 pont megszegése miatt vonták felelősségre. Még a bíróság elé állítást megelőzően rekordméretű, 272 ezer dolláros büntetést róttak ki rájuk. 

A hatóságok bíznak abban, hogy ez az eljárás és a súlyos bírság figyelmeztető lesz minden "akvaristának", aki ilyen módon begyűjtött halakkal akar illegálisan kereskedni.