Tragikusan végződött egy búvár mélymerülési rekordkísérlete.

Dr Guy Garman családjával a karib-tengeri St. Croix szigetén élt, fül-orr-gégész praxisa volt. Ám nem csak erről volt ismert: az utóbbi éveket a búvárkodás, azon belül is elsősorban a mélymerülés bűvöletében töltötte. ezért ragadt rá a Deep Doc becenév.

Most arra készült, hogy megdönti az egyiptomi Ahmed Gabr 332 méteres mélységi rekordját. Nagy célt tűzött ki maga elé: 1200 láb, azaz 365 méter mélyre akart ereszkedni. Hosszú hónapok tervezése előzte meg a rekordkísérletet, de az mégis tragikusan végződött.

Garman reggel hatkor indult el a több, mint 10 órásra tervezett merülésre, három hajó és 38 ember kíséretében. Segítő csapata nagyjából 50 méteres mélységig tartott vele, ahonnan a rekorder gyorsan merült volna a legmélyebb pontig. A többiek közül a legrutinosabbak 360 láb, azaz 110 méter körül vártak volna rá. Ám a dokinak nem látták nyomát 38 perc után, tehát sejtették, baj van.

Ezeket a fajta technikai mélymerüléseket percre megtervezik, tehát nem úgy működik, hogy sebaj, egy kicsit tovább marad 300 méter alatt, belefér, majd megmelegítjük a vacsorát- minden apró részlet ki van számolva, le van rögzítve. A késés felborítaná a merülési tervet, amire nyilván van vészhelyzeti terv, de egy bizonyos időtúllépésen túl a segítők nem tehettek mást, elindultak a felszínre abban a biztos tudatban, hogy Garman életét vesztette.

A rekordkísérletre készülő orvos balesete kapcsán természetesen megindult az elemzés is búvárkörökben. Tény, Garman négy éves búvármúltja, és 595 merülése egyáltalán nem számít soknak, emiatt párak szerint nem volt meg a kellő rutinja. Ám mások szerint a merülések mennyisége, hanem minősége számít, és kétségtelen, jópár száz méter alatti merülés után azért nem nevezhette senki sem gyakorlatlannak a technikai búvárkodás területén.

Egy-egy ilyen merülés során annyira a limiten táncolnak a búvárok, hogy a legapróbb gond is végzetes lehet. Ilyen mélységben nincs segítség... Nyilván Garman számolt a kockázatokkal, igyekezett mindenre előre felkészülni, és ha úgy érezte volna, hogy nincs esélye a túlélésre, akkor lemondott volna a rekordról. Volt egy álma, hitt benne, megpróbálta- szomorú, hogy így végződött, de csak utólag könnyű okosnak lenni.

Amennyiben sikerül a felszínre hozni, a komputere elemzése talán választ adhat a baleset okaira. Ez a szakértők számára szolgálhat fontos információkkal. míg a búvárok közössége részvétét fejezte ki a családnak.