Tíz éve, 2004 decemberében volt a rengeteg ember életét követelő szökőár az Indiai-óceánon, ami Thaiföldön, Indonéziában, Srí Lankán okozta a legnagyobb pusztítást. Nem csak helyiek, nagyon sok nyaraló is áldozatul esett a földrengés után elinduló hullámnak, ami a parton több méteresre megnőve mindent és mindenkit magával sodort.

Érkeztek tragikus és szerencsésen végződött beszámolók a parton levő emberekről, ám akadtak, akik azon a végzetes napon kinn voltak a tengeren- sőt, a tenger mélyén. Meglepő módon a felszín alatt lényegesen jobbak a túlélései esélyek, hiszen a szökőár csak átzúg rájtuk, több méteressé a partra érve növekszik.

Egy évtized után szólalt meg egy izraeli búvár, akire a mélyben csapott le a szökőár. A haaretz.com oldalon megjelent beszámoló szerint Yossi Hanson nyaralni érkezett barátnőjével Thaiföldre, Phi Phi szigetre. Családja terroristáktól, illetve magától a búvárkodástól féltette, de arra senki nem számított, ami bekövetkezett. 

Három hétre tervezett nyaralásukba minden belefért volna, a lazítás a tengerparton is, ám mégis úgy döntöttek, egyből az érkezés másnapján kihajóznak egy bázissal merülni. Ez később életmentő döntésnek bizonyult. Nem megérzés sugallta, egyszerűen csak így alakult, hiszen semmi előjele nem volt annak, ami pár órával később lecsapott.

A szigetet maguk mögött hagyva megálltak egy merülőhelyen, ahol a vezetőt követve gyönyörködtek a halakban és a színes korallokban. Éppen egy keskeny átjáró fele úsztak, amikor óriási erő ragadta magával a búvárokat. Yossi nehezen leírhatónak mondja az érzést, ahogy a láthatatlan valami minden küzdés ellenére tolta vissza őt, aztán le és fel. A bajba került búvár egyből barátnőjét kereste, aki sikeresen elkapott egy kötelet, ami a bója alatt lógott, mert tudta, ha túl gyorsan a felszínre dobja a víz, súlyosan megsérülhet. Ám a két búvár bárhogy kapaszkodott, nem lehetett a víz erejével mit kezdeni: az áramlás a lány maszkját és reduktorát is kitépte, majd hamarosan a felszínen találták magukat.

Odafenn a két vizet köpködő, rémült és teljesen összezavarodott búvár azt vette észre, hogy ott minden nyugott, hajójuk a közelben teljesen nyugodtan várakozott. Képtelenek voltak megérteni, hogy történhetett ez, hiszen a mélyben úgy érezték, mintha mosógép dobja forgatta volna meg őket. Később értették meg, a szökőár a tengeren tovaterjedve a felszínen csak kis hullámot okoz. A mélyben jobban érezhető az ereje, de pusztítóvá a parton válik.

A hajón az egész egy kellemetlen kalandnak tűnt, de arról fogalmuk sem volt, milyen tragédia zajlott a parton. Amikor a szigetre visszamentek, látták a rengeteg hulladékot a tengerben, a lerombolt a szállodákat, a mindent eluraló káoszt. És ott voltak az áldozatok, akik nem voltak olyan szerencsések, mint a tengeren levő búvárok.

Ám nem volt hová menni, nem volt hol aludni, így a hajón maradtak mindannyian. Többek szerettei a parton voltak azon a napon, de képtelenség volt bárkivel kapcsolatot teremteni. Később a búvárbázis vezetője is megjelent, aki elmondta, több családtagját vesztette el a tragédiában, és akkor kezdték megérteni, mit okozott a szökőár.

Az izraeli páros csak később tudta értesíteni az otthon levő családtagokat, hogy jól vannak, de a káoszban a lány megsérült, pár napot kórházban kellett töltenie. Ezreket kellett ellátni, a falak tele voltak az eltűntek képeivel, akikről hírt szerettek volna kapni a családtagok, ám ahogy teltek a napok, egyre csökkent a remény a megtalálásukra.

Manapság Yossi Hasson pszichológusként dolgozik, és még mindig kísértik azoknak a napoknak a történései. Előtte is tudta, hogy sorsa mennyire kiszámíthatatlan, de akkor és ott élesben élte meg, mennyire igaz a közhely, hogy az a helyzet, ami körülvesz, csak ideiglenes, és bármikor megváltozhat. Kis döntéseink is egészen új uthat szabhatnak az életünknek, ráadásul gyakran úgy, hogy nem is tudjuk, mekkora jelentősége lesz a későbbiekben például annak, hogy felszállunk-e egy hajóra vagy sem.