Ez nem valamiféle vicc: a tengerek védelmét vallási alapon is fontosnak tartják a Scubi Jew klub tagjai.

Egy floridai intézmény, az Eckerd College zsidó hallgatói nem éppen tipikus hagyományőrző csoportot hoztak létre. A tagok (akiknek egyébként nem kell zsidó vallásúnak lennie, mások is csatlakozhatnak) inkább búvárkodnak, korallokat tanulmányoznak, víz alatti szemétgyűjtést szerveznek. A közös "hit" a tengerek szeretetén alapul, s így a klub nyitott mindenki számára.

De azt nem lehet vitatni, az ötletgazda Ed Rosenthal rabbi, megtalálta a kapcsolódást a valláshoz is. A "tikkun hayam" héber kifejezés, a tenger meggyógyítását jelenti, és a rabbi szerint azt fejezi ki, amit Isten megteremtett, ám az emberek elrontották, azt az embereknek kell és lehet helyrehoznia. A tengerek épségére pedig még mindig kevés figyelem irányul, noha életünk alapját jelenti vizeink egészsége. Ezen a főiskolán többet szeretnének elérni, mint hogy egyszerűen megtanítsák merülni a hallgatókat: azt szeretnék, ha a tenger megóvásáért is tennének.

Rosenthal elmondása szerint az Eckerd 130 zsidó vallású hallgatójából 49-en búvárok. Egyébként viszonylag kicsinek számító intézményről van szó, ahol a tengerbiológia az egyik legnépszerűbb szak (ami talán nem meglepő egy floridai főiskola esetén). A Scubi Jew jelenlegi elnöke Josh Keller, aki számára az óceán igazi "spirituális helyszín". Úgy érzi, a klub mind a tanulmányaival, mind a hitével kapcsolatban tud újat adni a számára. Amikor nem az előadóteremben ül és tanul, tengerre száll, hogy az élőhelyükön tanulmányozza a halakat, s gyűjtse a mélyben levő hulladékot.

A klubban búvárképzés is folyik, hogy az újoncokat beavassák abba, ahogy ők gondolkodnak a merülésről. Különleges túrákat is szerveznek (nem meglepő módon például a két tengerrel is határos Izraelbe), és ezeknek mindig fontos eleme a környezetvédelmi vonal is. Rosenthal rabbi szerint a zsidó hagyományban könnyű megtalálni a víz és a spiritualitás kapcsolódási pontjait. 

Az egyik tag, Ariele Dashow már évek óta lelkesen merül a Scubi Jew klubbal. Az keltette fel az érdeklődését, hogy egy rabbi áll a kezdeményezés mögött, és új, hasonló érdeklődésű és felfogású barátokat is talált. A merülés, az aktív környezetvédelem olyan élményeket ad neki, amivel úgy gondolja, maga is gazdagodik emberileg, miközben a bolygónknak is segít. S ez abszolút beleillik abba, ahogy zsidó emberként a világról gondolkodik.

Egy kis személyes megjegyzés a végére: én már búvárkodtam arab országokban, Izraelben, Ázsiában és a Karib-tengeren, mindenféle nemzetiségű merülőtársakkal, és azt tapasztaltam, a tenger szeretete tényleg olyan közös "vallás", ami képes hidakat építeni az emberek között. Szóval abszolút örülök minden kezdeményezésnek, aminek a fontos, jó, közös cél érdekében hívtak életre, bárki volt az ötletgazda, bármilyen háttérrel. Igazán szerencsések azok a fiatalok, akik ilyen közösségre találnak, mert egész életükre meghatározó élményeket szerezhetnek.