Eltűnt egy búvár a Bahamákon, aki éjszakai cápás merülésen vett részt. A 63 éves férfit egyelőre nem találják, pedig napok óta nagy erőkkel keresik. 

A búvár Jim Abernethy híres túráinak egyikén vett részt. Ezeken a több napos utakon a vendégek folyamatosan cápás helyekre mennek a Bahamákon, láthatnak többek között citromcápát, szirti cápát illetve a hatalmas termetű tigriscápa is gyakran felbukkan a csali szagát megérezve. Ezeken a túrákon ugyanis etetik az állatokat, ezért mennek olyan sokan és annyira közel a búvárokhoz. 

A bátrabb búvárok még éjszaka is lemehetnek a ragadozók közé, de ennek mindig vannak bizonyos kockázatai. A búvár a sötétben észrevétlenül eltűnhet a többiek szeme elől. Ha esetleg eltéved és túl erős áramlatba kerül, akkor a hajótól nagyon messze sodródhat, és az éj leple alatt pedig nehéz megtalálni azt, akinél nincs jelzőfény. 

Ráadásul ne feledjük, egy olyan helyről beszélünk, ahol hemzsegnek a nagy testű cápák. Ezek nem feltétlenül támadó szándékúak, de egy magányosan sodródó, ideges, kapkodó búvár, aki esetleg meg is sérült, felkelthette érdeklődésüket. A cápák egyébként is éjszaka aktívabbak. Tényező lehet esetleg a búvár kora is, hiszen nem volt fiatal. Ki tudja, mi zajlott le azokban a pillanatokban a mélyben... 

Mivel már több nap eltelt, ha a vízben hánykolódó búvár túl is élte az első éjszakát, utána óráról órára csökkentek az esélyei a megmenekülésre. A mentők egy búvár maszkját és kameráját az eltűnés helyétől egy mérföldnyire találták meg, ez is az elsodródást valószínűsítené, ha megerősítik, hogy az eltűnt férfié volt. 

Abernethy túráin a vendégek tisztában vannak azzal, hogy a cápás merülések veszélyesek lehetnek, hiszen itt soha nem ketrecek védelmében néznek szembe a ragadozókkal. Éppen ezért a túra szervezői kezdőknek nem is engedik a részvételt, hiszen nem csak merülni kell tudni erős áramlásban vagy éjszaka, a cápák jelenlétében sem válhat idegessé a búvár, mert azzal is veszélybe sodorhatja magát.

Az emberektől karnyújtásnyira úszó cápák a csalira ráúszás közben elsősorban a táplálékra figyelnek. Egy Abernethy által szervezett túrán ilyen merülés során sebesített meg 2008-ban egy osztrák búvárt halálosan egy állat. Csak egyetlen rossz mozdulatot tett a cápa, de olyan szerencsétlen helyen okozott sérülést, hogy az azonnal felszínre vitt férfit már nem sikerült megmenteni.

Kérdés, hogy a most eltűnt búvárt megtalálják-e, és ha igen, választ kaphatunk-e arra, mi történt vele azon az éjszakán. Elvileg nem kizárt, hogy egy arra járó hajó a fedélzetére vette, vagy kievickelt a szárazföldre, de ennek sajnos nem túl nagy az esélye. Meglehet, a tenger örökre megőrzi a baleset titkát.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!