A Farne-szigetek körüli vizekben népes fókakolónia él, akik mindig elkápráztatják az errefelé merülő brit búvárokat. A játékos tengeri emlősök már megszokták az embereket, és roppant kíváncsiak a levegőbuborékot eregető, hozzájuk képest idétlen mozgású víz alatti látogatókra.

No persze Northumberland tengerpartján a víz nem túl meleg, tehát aki ilyen fókás kalandra vágyik, jól teszi, ha vastag búvárruhát csomagol magának. Persze kit zavar egy kis reszketés, ha ilyen élményekben lehet része merülés közben?

Megjegyzendő, aki az Egyesült Királyságban szeretne merülni, ne csak a vízhőfokra készüljön, hanem arra is, hogy nagyobb önállóságot kap, de nagyobb felelősséget is. A búvárhajóra bejelentkezőt kiviszik a merülőhelyre, kap egy eligazítást, aztán a társával együtt kell boldogulnia a víz alatt. Van, akinek ez a legjobb, de aki egész búvárkarrierje során szorosan követte a profi merülésvezetőket a víz alatt, hirtelen zavarba jön és felteszi magának a kérdést: "egyedül tervezzem a merülést, egyedül navigáljak, és sikerrel találjak vissza a hajóhoz?"

Bizony, a régi időkben a búvárok képzése azért húzódott el, mert nem egy hivatásos követésére készítették fel őket, hanem önálló búvárkodásra, annak minden részével együtt. Ahol még erős a búvárklubok rendszere, mint mondjuk Angliában, ott ennek nyomai még ma is felfedezhetők.

De a világ is változott, tehát le kell szögezni, régen kellett is ez a fajta önállóság, hiszen nem talált az ember minden eldugott nyaralóhelyen egy-két búvárbúvázist, ahol megtalál oktatót, merülésvezetőt, felszerelést és persze a megadott időben elviszik a hoteljéből a hajóra. Szóval ma el lehet merülgetni úgy is, hogy az ember mindig a hivatásosra bízza a dolgok egy részét- természetesen nem mindent, mert akit kézzel fogva kell vinni mindenhova, képtelen normálisan lebegni, elfelejti a műszereit rendszeresen nézni, az még azt a rövidke alaptanfolyamot se végezte el normálisan.

Visszatérve a brit vizekre, pont az önálló merülés miatt sok helyi búvár soha nem merül odahaza, hiszen nem kapja azt a szolgáltatást, amit megszokott a nyaralóhelyeken. Semmi gond, az ő döntésük! Csak ha megnéznek egy ilyen fókás videót, elgondolkodhatnak rajta, miről is mondanak le azzal, hogy kihagyják a hazai lehetőségeket...

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!