De sok búvár vágyik arra, hogy egyszer ennyi fókával merülhessen!

A világ pár pontján (pechünkre általában nem túl meleg vizekben) lehet garantáltan búvárkodni ezekkel a játékos, érdeklődő emlősökkel. A Galapagos-szigetekre eljutni méregdrága, Ausztrália is jó messze van, a legolcsóbb alternatíva pedig Anglia, ahol szinten van jól ismert kolónia. A Kanada nyugati bartszakaszán található Brit Columbia sem egy macskaugrás, de a környéken még van pár érdekes merülőhely, szóval aki szereti a hideg vizes merüléseket, annak bizonyára jó úti cél.

És ha már ott van valaki, akkor lehet menni merülni a fókákkal is. Láttam már felvételeket onnan, ahol az igencsak megtermett jószágok tényleg óriási számban fogják körbe a búvárokat. Először talán Angela Damant egyik fotóján láttam, milyen meghökkentően nagy csapat veszi körül a víz alatt gyanútlanul úszkáló embert Brit Columbiában.

fóka

A Steller-oroszlánfókák tekintélyes jószágok, a hímek több, mint három méter hosszúak és akár 1 tonnás(!) súlyúak lehetnek (nehezebbek, mint egy magyar szürke bika), míg a kisebb nőstények nagyjából 300 kilót nyomnak.

Meg kell jegyezni, ezek az állatok gyors, erős ragadozók, és ha kárt akarnának tenni bárkiben, nem lenne nehéz dolguk. Az egy másik kérdés, hogy a búvárokat szeretik, de érdeklődésük egyik jele, hogy finoman harapdálják a felszerelést, a búvárok karját, fejét. Szóval aki ettől ideges lesz, talán jobban jár, ha inkább kihagyja a merülést- vagy erőt vesz magát. Egyszer az életben viszont biztos nagy kaland, ehhez kétség sem férhet. Ha arra járok valaha, nem fogom kihagyni...

fóka