Új trend, hogy állatokra rögzítenek könnyű kis kamerát, így azok szemszögéből figyelhetjük meg, merre úsznak a víz alatt, mit csinálnak, hogyan mozognak.

Ezúttal egy fókás felvételt találtam, ami Mexikóban készült. Az állat gyorsan mozog, nagy bedöntéssel veszi be a fordulókat, de ez igazán senki nem lephet meg, aki látott már filmet a fürge mozgású fókákról.

Persze ezek a rövid felvételek inkább csak ízelítőnek mondhatók, hosszabb ideig kellene viselni az állatoknak a kamerát ahhoz, hogy igazán sokat tanulhassunk a videókból. A kamerák kicsik, rögzíteni sem bonyolult, a kérdés inkább az, hogyan szerezzük vissza az eszközt. Általában olyan dologgal rögzítik, ami folyamatosan feloldódik, így pár perc után meg lehet keresni a tenger felszínén lebegő kamerát.

No de ha pár napig van rajta, azt nehéz kivárni, és a tengeren egy minikamerát felkutatni olyan, mintha tűt keresnénk a szénakazalban. Szóval kellene egy jeladó is- ez egyelőre csak a profiknak áll ilyen kis méretben rendelkezésre. De a jövőben szerintem ez lesz a trend: amatőrök is jeladós kamerát tesznek az állatokra, és a rengeteg felvétel sok tanulsággal is szolgál majd.