A kampány miatt felhajtást használják ki a cápák reflektorfényébe állítására.

Bizonyára mindenki emlékszik rá, hogy mostanában a poén meg a felhajtás kedvéért állatokkal "jósoltattak" meg eredményeket. Az egyik focivébé sztárja lett például Paul, a polip, aki meglepően jól találta el, melyik meccsen ki győz.

cápa

Nos, az amerikai elnökválasztás sem maradhatott ki a játékból. Egy floridai egyetem, a Nova Southeastern University versenyében két veszélyeztett makócápa vesz részt: a villámgyors és sokat vándorló ragadozókra jeladókat rögzítettek, és az a jelölt győz, akinek a cápája nagyobb távot jár be november 1-ig. Természetesen egy nőstényt és egy hímet szereltek fel jeladóval, előbbi "versenyez" Hillary Clinton színeiben, utóbbi pedig Donald Trumpot képviseli a tengerben.

Egyelőre Trump cápája vezet, mert már 438 mérföldnyi távot úszott le, míg Clintoné csak 324- és akkor az új email-botránynak még híre sem ment! Az ilyen jelekben hívők számára talán érdekes lehet, hogy a hím cápa keletre kalandozott, míg a másik inkább délre.

cápa

A Halmos College if Natural Sciences & Oceanography professzora, Mahmood Shivji szerint persze szó nincs arról, hogy a cápák konzervatív ragadozók lennének, ők csak azt csinálják, mint mindig: járják a tengert. És persze szó nincs arról, hogy a kutatók bele akarnnáak szólni az elnökválasztási versenybe. A cél az, hogy a makócápákra is irányuljon egy kis figyelem, mert mostanában ezeknak az állatoknak a helyzete sem túl rózsás. A kutatók szeretnék, ha több figyelmet kapna az a tudományos munka, amit végeznek. 

Összesen 52 makócápát szereltek fel jeladókkal. A cél az, hogy többet megtudjanak a jellemző vándorlási útvonalakról- ha ezt elérik, többet tehetnek a célzott védemükért is. A makócápa meglehetősen egyedi ragadozó, egyrészt amiatt, mert roppant gyorsak, akár 100 kilométeres sebességgel is tudnak úszni. Jellemzően hűvös vízben érzik jól magukat, és elsősorban nyílt tengeren élnek.

Az eddig nyomon követett cápák hatalmas távokat tettek meg. Egy 2013-ban megjelölt állat 405 napon át szolgáltatott adatokat: Maryland partjaitól az Atlanti-óceán közepéig úszott, majd visszafordult Dél-Amerikába, míg utána visszatért az Egyesült Államok északkeleti csücskébe. 11,498 mérföldet tett meg ezen idő alatt.

Ám hiába gyors és veszélyes ragadozók, halászhálóban ők is csak vergődnek. A makócápákat is gyakran ejtik el a cápauszonyra menő halászok, amiket aztán Kínában adnak el. A IUCN listáján a röviduszonyú makó már a veszélyeztetett fajok közé tartozik, ami jelzi, mekkora a baj. És sajnos nem csak ez a cápa van ilyen helyzetben, hiszen a világon évente százmillió cápát fognak ki és ölnek meg.

Remélhetően ez a játékos verseny azért kimarad az igazi politikai csatározásokból, mert azon a területen kíméletlenebb ragadozók vannak, mint a tengerben. A kutatók még jópofa jelmondatot is fabrikáltak a cápáiknak: a Clintont képviselőé az lett, hogy Swimming Stronger Together míg a Trumpért úszó cápáé a frappáns Mako America Great Again...