A napokban egy búvárcsoport merész cápaszabadító-akcióra vállalkozott. Szerencsére megúszták ők is, az állat is.

Az esetre Jamaikában került sor. A Montego Bay mélyén búvárkodók azt vették észre, hogy halászok csapdájába esett egy dajkacápa, akit megpróbáltak kiszabadítani ketrecéből. A fogságba esett állat ilyen helyzetben természetesen nagyon ideges, ezért a búvároknak óvatosnak kell lenni, ha nem akarják hogy pont őket, a segítségére sietőket támadja meg.

Az a búvár, aki megpróbálja kihúzni a ketrecből, megvárja azt, amikor az állat farkát ragadhatja meg- nyilván nem akar egy cápa szája felé nyúlkálni. Végülis ki is rángatja a dajkacápát, de látható, hirtelen az állat azt se tudja, merre ússzon, így ilyenkor csak a szerencsén múlik, hogy senki nem sérül meg. Nyilván pont a veszélyek miatt a turistákat vezető helyi profi búvár az, aki részt vesz az akcióban, hiszen ezerszer jobban ismeri az állatok viselkedését, és talán nem is először hajt végre ilyen akciót.

Persze ha én lennék a legrutinosabb búvár amikor rátalálunk egy ilyen csapdába esett cápára, akkor nyilván valamit megpróbálnék kitalálni, hogy segíthessek. Az ilyen videók felhívják a figyelmemet a veszélyekre, és ha egyszer az életben látnék valami hasonló, legalább lenne halovány elképzelésem a lehetőségeimről.

És hogy miért kockáztatják a búvárok a testi épségüket a cápához hasonló ragadozókért? Nos, a cápáknak nagyon is megvan a maguk fontos helye a tenger élővilágában, ám sajnos egyre kevesebb van belőlük a mélyben. A halászok hálüjába, ketrecébe akadó cápák igen gyakran értéktelen mellékes fogásnak számítanak, és az élettelen állatokat csak úgy visszadobálják a vízbe. Ez pedig nagy pazarlás, értelmetlen pusztítás. Fáj a szíve az embernek minden cápáért, még ha tudom, egy állat elpusztulása nem is okoz visszafordíthatatlan tragédiát. De ki tudja, amit én szabadíthatok ki, az egyetlen áldozat-e adott hónapban? Az tizedik? Az ezredik?

Hát, ezért vállalják sokan a veszélyt. Nem érkezik cserébe köszönő dísztávirat a cápától, ám a többi búvár elismerése annál inkább várható. Én is kalapot emelek ez előtt a bátor búvár előtt, és persze járt neki az is, hogy elmagyarázzam, nem felelőtlen kalandorság, hanem nagyon is fontos és tudatos cselekedet votl a cápaszabadítás.