Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Párban fenn és lenn

A búvárkodás különleges jellege miatt sok barátságot kovácsol össze, de akár szerelmek is szövődhetnek. Meglehet, akár még társkereső programnak sem rossz, és ennek elég könnyen megfejthető oka van.

Aki elkezd egy búvártanfolyamot, az hamar megtanulja, ez egy kifejezetten társas program. Amatőr búvár sose egyedül merül, mindig van egy búvártárs, akivel odafigyelnek egymásra a víz alatt. Ez egy tisztán biztonsági szabály, mivel a búvár a felszín alatt van, ha bajba kerül, az tud rajta segíteni, aki karnyújtásnyira van, szintén a víz alatt. Szóval igyekezni kell mindig közel maradni ahhoz, akivel az ember együtt búvárkodik.

A jó társat, aki biztonságosan merül, nem kalandozik el egyedül, figyel ránk, megbecsüljük. Sokszor előfordul, hogy a felszínen is párt alkotók a víz alatt is társként merülnek, ismerik egymást, tudják, a másik mit szeret vagy mit nem- és persze a merülés után nyíltabban tudnak egymással beszélgetni. Naná, hogy jó kis családi viták is előfordulnak, de ez egy pár esetén bármikor megeshet- és az őszinteség néha hasznos.

Ám meg is lehet fordítani a dolgot. Van olyan, hogy valakivel a túra alatt ismerkedünk meg, pár merülés után kiderül, hasonlóan gondolkodunk a búvárkodásról, a felszínen is jól ki tudjuk tárgyalni a látottakat, szóval barátságok alakulnak ki. Az átélt élmények nagyon erős kapcsot jelentenek, hiszen nem egyszer előfordul, adott helyen csak egyik búvárpárnak, a csoport egy részének van olyan szerencséje, hogy delfint, cápát, teknőst lát. Meg tudjuk osztani ezeket az élményeket, képeket cserélünk, és legközelebb a túrákat is úgy tervezzük, hogy már új barátainkkal utazhassunk.

És persze igazi párkapcsolatra is van esély. Együtt merülni valakivel, az áramlásban kézen fogva, a felszínen egymást segítve hajóra mászás közben- már ez is megalapozza a mélyebb kapcsolatot. Aztán a beszélgetések a merülésekről, a közös kalandok mind segítik a továbblépést. Ezekből néha csak alkalmi kapcsolat lesz, előfordul, hogy az otthon maradt nem búvár feleség háta mögött szűri össze a levet a férj- ezeknek az afféroknak ritkán lesz jó vége. De komoly, tartós kapcsolat is lehet a búvárkodásból, szóval ha egy hölgy új társaságra, új ismeretségre vágyik, esélyt akar magának adni, akár egy búvártanfolyamot is megfontolhat.

Tudom, elsőre hülye ötletnek tűnik egy társkereső búvártúra, de miért ne működhetne? Nem biztos, hogy diszkóban lehet jól ismerkedni. Egy búvárhajón többségben vannak a jó hátterű, a világra nyitott, érdeklődő emberek, akikkel akkor is jó együtt tölteni az időt, ha nem születik semmiféle párkapcsolat. Ezt már sokan megtapasztalták, olyan baráti kör tagjaivá váltak, ami gyakorlatilag teljesen új lehetőségeket nyitott az életükben.

Én egyébként már szinglik számára szervezett búvártúrákról is hallottam, ahol jobban lehet ismerkedni. Pont az összetartás miatt fordul elő olyan is, hogy egy közösségbe tartozók együtt utaznak, együtt merülnek, például veteránok, munkahelyi búvárklubok tagjai szerveznek maguknak túrákat. A közös víz alatti kalandozás még erősebbé teszi a barátságokat, hiszen egymásra vagyunk utalva, és aztán együtt örülünk az élményeknek. Aki nagyon szerencsés, párt is találhat, de ahhoz még csak mázli sem kell, hogy barátokra leljünk, és ez szintén nagyszerű lehetőség.

Jó érzés egy csapathoz tartozni, aminek tagjai hozzánk hasonlóan egy kevesek által űzött, sokak által irigyelt izgalmas hobbit űznek. Mi akkor is tudjuk magunkról és a barátainkról, hogy búvárok vagyunk, ha hónapok óta víz közelében sem jártunk, nekünk mindig van közös témánk, mi soha nem vagyunk egyedül a szárazföldön se- mert ez egy társas kedvtelés fenn és lenn egyaránt.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Extrém búvárruha-vasalás

A víz alatti ökörködések mindig is szép szeletet hasítottak ki a merülésekből. Persze sokszor a helyzet adja magát- egy hajó például sok wc-csészével a fedélzetén süllyedt el, naná, hogy a búvárok szeretnek pózolni a tenger fenekén szétszórt szaniterrel.

Máskor viszont nagyon is tudatosan készülnek valami víz alatti mutatványra. Persze a pihent agy mellett ehhez gyakran az is kell, hogy maga a merülőhely ne legyen annyira érdekes, a tavi merüléseket például gyakrabban dobják fel az efféle produkciókkal, mint a pompás élővilágú Sipadan környéki vizeket.

Pár éve az extrém vasalás talán népszerűbb volt, mint mostanság, és értelemszerűen ebből a hullámból a búvárok sem akartak kimaradni. Volt ebben mélységi rekord, meg olyan is, amikor egyszerre többen "vasaltak". Szerintem a stílusos az lett volna, ha neoprénruhákat lehetett volna vasalni, bár ezt erősen megnehezítette volna az a tény, hogy azok azonnal a felszínre lebegtek volna. De így lett volna az igazi kihívás!

No mindegy, egy hétköznapi inggel éppen olyan értelmetlen a víz alatt próbálkozni, mint a normál búvárruhákkal. Azt persze mondani sem kell, ha a vasalót bedugják a konnektorba, igazi megrázó élmény lenne a móka, de azt azért megnézném, ha valaki egy ősrégi, parázzsal töltött vasalót vinne le a víz alá...

Azt meg kell jegyezzem, a búvárok számára nem is olyan könnyű ez a mutatvány. A tenger feneke egyáltalán nem olyan hely, ahol könnyű stabilan felállítani a vasalódeszkát, gyakran plusz súlyt is kell rá szerelni. De inkább nem untatok senkit a technikai részletekkel, inkább beszúrok pár videót. Köztük van az is, ami megörökíti a brit Louise Trewavast, aki 137(!) méter mélyen vasalt egy keveset. Ez már sima merülésként is megsüvegelendő teljesítmény lenne, így meg pláne...

Értelmet senki ne keressen ezekben a produkciókban, az egész nem erről szól. Az a jellemző, hogy búvárklubok, baráti társaságok szórakoztatják magukat ilyesmivel- ez is része annak a fajta közös élménynek, ami a búvárkodásra egyébként is jellemző. Az összetartás ugyanis tényleg minden szinten tetten érhető, a búvárok körében mindig családias a hangulat, kortól, nemzetiségtől függetlenül. Ebbe meg belefér az, hogy ilyen közösségi programokat hoznak tető alá a merülés szerelmesei. Vasalás ide vagy oda, ekkor is víz alatt lehetünk...

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

A búvárkodás királyai

Vilmos herceg lett a brit búvárszövetség új elnöke, ami sokat elárul arról, mennyire elfogadott hobbi ez arrafelé. És persze az is látszik belőle, hogy roppant menő...

búvár híresség

búvár híresség

Félretéve a tréfát, el kell árulnom, Vilmos herceg nem az első tagja a királyi családnak, aki elvállalta a brit búvárszövetség, a BSAC elnöki tisztségét. Egyik elődje édesapja, Károly herceg volt, őt megelőzően pedig a kedves nagypapa, Fülöp herceg viselte a tisztséget. Igen, arrafelé a legmagasabb szinten is hódolnak a merülésnek. Vilmos öccse, Harry herceg még a katonai szolgálata idején is részt vett búvár továbbképzésben.

búvár híresség

Vilmos első nyilatkozatában elmesélte, büszke arra, hogy a családtagjaihoz hasonlóan a BSAC búvárképzésében vett részt, és bízik abban, egyszer fia, György herceg is ugyanolyan örömét leli majd a víz alatti felfedezésében. Vilmos arról is beszélt, a merülés nem csak az élvezetről szól, a világ sok pontján merülve ráébredt arra, mekkora a felelősségünk a tenger élővilágának megóvásában. A BSAC új elnökeként szeretné apjához hasonlóan a környezetvédelem ügyének fontosságát hangsúlyozni. További személyes célja az, hogy a BSAC-val közösen dolgozva minél több fiatalt sikerüljön megnyerni a búvárkodásnak és sznorkelezésnek. 

Ennyit a herceg hivatalos kötelezettségeiről, és érdemes áttekinteni, kik is merültek a királyok, hercegek, állami vezetők közül. Károly herceg például, akit általában kissé sótlannak látnak, nem csak pilótaképzettséggel rendelkezik, de volt pár izgalmas merülése is. Például az Antarktiszon is búvárkodott, de a víz alatt nézte meg a híres Mary Rose roncsot is.

búvár híresség

Vilmos és Harry nagynénje, András herceg exfelesége, Sarah Ferguson egyenesen Jean-Michel Cousteau társaságában merült a Bahamákon.

búvár híresség

Ha más királyi házakban nézünk szét, talán sokaknak meglepő lehet, hogy például az iráni forradalommal megbuktatott sah felesége, Farah Pahlavi is búvárkodott még a hetvenes években. Nyilván ez illett az uralkodói pár imázsához, ami jóval lazább volt, mint ami az őket követő fundamentalista állam idején elképzelhető lett volna.

búvár híresség

A Monacóban jelenleg uralkodó Albert herceg mindig is nagy támogatója volt a víz alatti felfedezéseknek, és a maga részéről szívesen csatlakozott is időnként a búvárokhoz.

búvár híresség

A Fülöp-szigetek elnöke volt 2001 és 2010 között Gloria Arroyo, akiről szintén jelentek meg búváros fotók. Az elnökasszony elsősorban országának vízfelszín alatti értékeit szerette volna népszerűsíteni, és persze fel akarta hívni a figyelmet a fontosságukra.

búvár híresség

Harold Holt Ausztrália miniszterelnöke volt a hatvanas években, és kifejezetten szerette a búvárkodás, mégis a tengeren tűnt el 1967 decemberében, és soha nem került elő.

búvár híresség

Egy szó mint száz, a búvárkodás igencsak demokratikus hobbi, ahogy már többször utaltam rá. Itt még a hercegek is csak egy palacknyi levegő erejéig henceghetnek... (A szóviccért elnézést, de nem tudtam kihagyni...)

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

A Fekete-lagúna réme

A búváros szörnyfilmek egyik korai darabjában egyenesen egy prehisztorikus halember terrorizálta a gyanútlan kalandorokat. 

A Creature from the Black Lagoon hat évtizede(!), 1954-ben készült. Érdekessége, hogy három dimenziós verzióban is vetítették. (Annak idején az ötvenes években egy rövid időn át már kísérleteztek a térhatású filmekkel, de az ötlet nem igazán volt sikeres.)

A sztori lényege az, hogy az Amazonas mélyén keresik őslények nyomait egy expedíció tagjai, ám mire egy újabb csapat érkezik, valamennyiüket holtan találják. Jaguárra gyanakodnak, aztán kiderül, egy furcsa humanoid támadott az emberekre. A később érkezett kutatók arra is rájönnek, hogy azoknak az őslényeknek az egyikével állnak szemben, amiknek fosszíliáit korábban itt felfedezték. A kétéltű lényt megpróbálják a víz alatt foglyul ejteni a légzőkészülékkel is felszerelt búvárok, ám ő elmenekül. Meglehetősen furcsa módon az expedíció egyetlen hölgytagja kelti fel a szörny érdeklődését, el is rabolja, a bátor férfiaknak kell hát őt valahogy kiszabadítani...

Állítólag a film producere még a negyvenes évek elején hallott egy helyi legendát félig ember, félig hal lényről, ami az Amazonas körüli esőerdők mélyén rejtőzik. A sztori megtetszett neki, és az ötvenes években el is jött az idő a megfilmesítésre. A kopoltyús lény maszkjának tervezője Millicent Patrick volt, de hosszú éveken át úgy tartották számon, Bud Westmore találta ki a szörny kinézetét. Ma már a dizájner hölgyé a jogos dicsőség.

A gúnyába a felszínen Ben Chapman bújt, a mélyben pedig a híres víz alatti kaszkadőr, Ricou Browning volt a halember megszemélyesítője. A kopoltyús rém neki köszönhetően mozog olyan kiválóan a mélyben, ez pedig sokat dobott a film színvonalán. Egyik színésznek sem volt könnyű dolga, mert a jelmez meleg volt és nehézkesen lehetett belőle kilátni, benne mozogni. A korabeli technikához képest igencsak látványosak lettek a víz alatti felvételek- persze nem az Amazonas mélyén forgatta őket a stáb, hanem Floridában.

A Creature from the Black Lagoon nagy siker lett, 1955-ben és 1956-ban folytatás is készült hozzá. A forgatókönyvírók egyébként viszonylag korrektek voltak, noha veszélyes, időnként erőszakos lénynek tűnik a kopoltyús teremtmény, eredendően mégsem gonosz, inkább csak védeni próbálja magát.

A halember (Gill-man) kultikussá vált figurája később is számtalan filmben, rajzfilmben került elő utalásként, gyakran emlegették őt. Sőt, a remake kérdése már évtizedek óta napirenden van, eddig olyan rendezők bábáskodtak a tervek körül, mint John Landis, John Carpenter, Peter Jackson, Ivan Reitman, Guillermo del Toro- nem akármilyen névsor! Újabb és újabb forgatókönyvek születnek, a sikeres újrafeldolgozási hullámot meglovagolni kívánó Universal pedig szeretné újjáéleszteni a Fekete-lagúna teremtményének legendáját, de egyelőre nem lehet tudni, mikor lesz a tervekből valóság.

Így aztán egyelőre a Jack Arnold által rendezett eredetit nézhetik meg azok, akik kíváncsiak erre az igazi filmes kuriózumra. Búvárok, B-film kedvelők, a klasszikus horrorok rajongói egyaránt megtalálják benne azt, amiért érdemes végignézni az alkotást.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Úszás a La Manche alatt

Nem ma kezdtek el egy kis médiafigyelemre vágyó emberek különféle őrült rekordkísérletekbe belevágni, volt ilyen már több évtizeddel ezelőtt is. Valószínűleg ilyen célja volt az első próbálkozónak is, aki szerette volna búvárként átúszni a La Manche-csatornát.

Az 1960 szeptemberében nagy hírveréssel beharangozott kísérlet érdekessége az volt, hogy egy fiatal hölgy, Jane Baldasare öltött búvárfelszerelést. A 25 éves szőke szépségnek nem a korábbi sporteredményeit, hanem testméreteit ismertették a korabeli lapok, ami sokat elárul arról, mit gondoltak ők maguk erről az egész rekordról.

Mellesleg a hosszú úszás egyáltalán nem veszélytelen. 34 km távolságot kell leküzdeni, de az áramlások eltéríthetik a búvárt. Akadályozhatják a hullámok, nem nagyon van viszonyítási pont, és bizony a víz is elég hűvös. Jane tehát természetesen búvárruhát öltött a nagy úszás előtt.

Mellesleg a hölgyet férje támogatta a kísérletben, aki egyébként valószínűleg rutinosabb búvár volt, de nyilván jobb ötletnek gondolta, ha csinos feleségéé lesz az elsőség. Kétségtelen, nagy figyelem követte ezt a különleges merülést, és Jane becsületére legyen mondva, egy ideig kifejezetten jól is haladt. Ám nagyjából a táv háromnegyedénél a kiürült palack cseréjénél elhibáztak valamit, és a felszínre kellett emelkednie. Később újra megpróbálta, ekkor sem járt sikerrel- és ekkoriban már a házasságuk is válságban volt- talán már nem jött össze a nagy rekord?

A válás után Fred Baldasare volt az, aki nekiveselkedett a csatornának. Ő pedig sikerrel is járt, 1962 októberében a felszín alatt jutott át Angliából Franciaországba. Egy csapásra híressé vált, felesége viszont nem vágott bele többé a hosszú víz alatti úszásba.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Űrbúvárok

A különleges búvárkalandok sorában mindenképpen meg kell említeni azt, amikor a szerencsések az űrhajósok kiképzésére használt medencében merülhetnek. A NASA és az oroszok is nagyon komoly technikát vonultatnak fel a víz alatt, a szkafandert viselő űrhajósok ugyanis itt tudják leginkább az űrben megtapasztalható súlytalansághoz hasonló körülmények között gyakorolni a munkavégzést.

Erre már elég régen rájöttek, így aztán hosszú ideje gyakorlatoznak búvárok segítségével az űrhajósok. Ám mint ahogy a Jurij Gagarin központba sem lehet könnyen bekerülni búvárnak, minden bizonnyal a NASA Neutral Buoyancy Lab nevű létesítményében is mindig akad bőven jelentkező a megüresedő helyekre. Ezekben a létesítményekben a medencék a szokásosnál mélyebbek, mert kell a hely: a nemzetközi űrállomás modelljét építették fel a hitelesebb gyakorláshoz.

Európában Köln közelében volt hasonló létesítmény, ez volt a leginkább elérhető helyen az érdeklődő magyar búvárok számára, de jóval kevésbé volt izgalmas a víz alatti modell, sokkal kisebb volt a gyakorláshoz használt egység. Ráadásul pár éve itt már nem lehet búvárkodni.

Szóval számunkra jelenleg inkább csak képek, videók állnak rendelkezésre, ha legalább képzeletben merülnénk egyet az űrhajósokkal...

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Mint hal az akváriumban

Sajátos búvármunka a show-merülés, amikor a közönséget szórakoztatja a víz alatt állatokat etető búvár.

Aki búvárként állásként vállal, sokféle területen dolgozhat: vannak ipari búvárok, akik általában nehéz körülmények közt, néha nagy mélységben hegesztenek, betonoznak, szerelnek. Sokan kedvtelési búvárok oktatásából, merültetéséből élnek, a nyaralóhelyeken mindig van kereslet a hivatásosokra. A manapság egyre több helyen megtalálható, hatalmas ablakú akváriumokban is szükség van búvárokra, ők takarítják az üveget, etetik az állatokat. A víz alatti cápaetetés sok helyen számít kiemelt programnak, a búvárok számára is érdekes általában ez a feladat.

De a tengerentúlon, ahol mindenben megtalálják a show lehetőségét, még ezen is túlléptek egy kicsit. Az akváriumok például éttermekben is megtalálhatók, ahol az esti szórakoztató program része a búvár vagy egy "sellő" megjelenése, aki a halak között úszkálva nyűgözi le a közönséget. 

Ezek után nyilván nem meglepő, ha hozzáteszem, az ilyen munkát végző búvárok között sok a hölgy, akik jellemzően nem az egész testet fedő búvárruhában mennek a víz alá. Bár a mélység nem nagy, egyáltalán nem olyan könnyű a feladat, mert ismerniük kell az állatokat, azok viselkedését, jól kell tudniuk bánni az akvárium lakóival, és persze a búvár mozgásának is harmonikusnak kell lennie. Hogy nézne már ki egy kapálózó, az aljzatat felrúgó, levegőért kapkodó ember az elegáns étterem háttereként?

Az is megrendelhető, hogy valakit születésnapja vagy eljegyzése alkalmából köszöntsön a búvár. Néha különleges öltözékben merülnek, például télapóként, kalózként tűnnek fel a modern sellők, de az alap program egyszerűen csak az, hogy úszkálnak az akváriumban.

Bár a mozgástér korlátozott, és mindig ugyanott kell merülni, azért nem olyan rossz meló ez. Fizetnek azért, hogy az ember halakkal úszkáljon- lehetne rosszabb is. Csak azt nem tudom, ha szabadságra megy az akváriumi búvár, van-e kedve saját örömére tengerben merülni, vagy a víztől a lehető legtávolabbra megy?...

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Búváretikett

Méghogy fürdőgatyát viselni egy búvárhajón, hallatlan!

Sose gondoltam volna, hogy egyszer eltöprengek rajta, mit illik viselni két merülés között a fedélzeten. Amerikai barátainknak szemmel láthatóan túl sok ideje és túl sok érzékenysége van, mert egy búvárfórumon komoly beszélgetést generált az a felvetés, mit illik viselni egy búvárhajó fedélzetén- természetesen nem merülésre készülve, hanem a hajóúton, vagy a pihenőidőben.

Ezen a válaszon én személy szerint nem nagyon töprengenék: fürdőgatyát, mi mást? De az amerikaiak szerint egy fecskében flangálni a fedélzeten illetlenség. Sose gondoltam a búvárhajókra úgy, mint egy elegáns luxusjachtra. Persze, vannak jól felszerelt és szép szafarihajók, de könyörgöm, mi merülni járunk oda, nem azért, hogy elegáns öltönyben szürcsölgessük a lakáj által felszolgált teát, miközben operaélményeinket idézzük fel...

Szóval fogalmam nincs, miért jelentene problémát egy hajón, ahonnan búvárkodni indulnak az emberek, ha valaki fürdőgatyában van. Pontosítanom kell, az amerikaiak hozzászólásából kiderült, elsősorban a fecskével van bajuk, azt viselni "illetlenség". Mindenféle ötleteket adtak az etikettszerű megjelenésre, én meg inkább csak hallgattam. Gyanítom, a többi európai fórumtárs is...

Lehet, hogy az amerikai búvártársadalom idősebb, ezért zavarja őket a túl sokat mutató fürdőnadrág. Vagy egyszerűen már csak annyira áthatja őket a korrektségre törekvés, hogy akkor is mások megsértésétől tartanak, amikor igazán nem indokolt ez. Érveiken én csak mosolygok, nem a búvárhajón fogok ügyelni az eltartott kisujjra, mert arra gondolok, a tengeren pont az a jó, hogy szabadabban élvezzük a nap sütését, a víz közelségét, és magunk mögött hagyjuk a társadalmi elvárásokat...

Vagyis ez így nem pontosan igaz. Ahova én járok, ott többségben vagyunk mi, európaiak, legyinthetek az ilyesmire. Ám ha netán az élet szerencsés fordulata után a Karib-tengerre is eljuthatok, és felszállhatok egy amerikaiakkal teli búvárhajóra, viszek magammal olyan fürdőgatyát, ami talán megfelel az elvárásaiknak, és ne súgjanak össze a hátam mögött. Ezt is meg lehet szokni, nem csak azt, hogy lábban mérik a mélységet, és psi-ban a palackban levő levegő nyomását...

És ahány ház, annyi szokás, az ember vendégként nem diktálja a szabályokat, hanem elfogadja azokat. Ha nincs fecske, hát nincs. (És ki kell egészítsem azzal a fentieket, amire egy rutinos búvár hívta fel a figyelmemet a cikk megjelenése után: a nagyobb hajókon, ahol több napon át utazunk, semmilyen vizes cuccban nem szabad bemenni például a szalonba, és a közös evéseknél asztalhoz ülve is fel lehet kapni valamit a fürdöruha felé. Szóval ilyen helyzetekben mégiscsak létezik valamiféle etikett még egy búvártúrán is.)

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Celebek búvárpalackkal

Olvastam egy írást arról, miért van más státusza a búvárkodásnak és mondjuk a síelésnek? Szerintem sose voltak igazán egy szinten, mindig is többen síeltek, és ez így is marad. El tud valaki képzelni egy iskolai kirándulást búvárkodással összekötve? Iskolai sítúra bezzeg bőven van.

Nem gond ez, inkább csak eltöpreng az ember, mi van a hátterében. Nyilván van egy olyan része, hogy a víz alatti léttől természetes módon idegenkedünk. Lássuk be, nem kell 200 méteres mélység ahhoz, hogy pár percnél tovább ne bírjuk, elég 20 centis víz, hogy bajban legyen a magunkfajta szárazföldi lény.

Ezt a különlegességét, a "veszélyt" használják ki azok a műsorok is, ahol a búvárkodás valami félelmetes tevékenységként jelenik meg. Ijesztő mélység, fulladás, cápák- micsoda rettenet! Az nyilván keveseket érdekel, hogy a búvárkodás ehhez képest napjainkban biztonságos, ritkák a súlyos balesetek, az efféle tévés produkciók számára pont előnyös az, ha ez az egész roppant veszélyesnek látszik. Emlékszem, hogy a Való világ valamelyik szériájában (rákerestem, a harmadikban) merültették a villalakókat- emlékszik még egyébként rájuk valaki? Az erről szóló cikkeknek csak a címét találtam meg, maguk az írások nem elérhetők.

Aztán egyszer Győzikét is megmerültették. Nyilván nem azért, mert belőle akartak új Cousteau-t faragni, hanem a sajátos stílusú showman idétlenkedése sok nézőt ültetett a tévé elé. (Szomorúan olvastam az erről szóló hírt: Savanya Norbert tízszeres világbajnok búvárúszó volt az, aki Győzikét beavatta volna a víz alatti világ felfedezésébe. Sajnos ő már nem él, fiatalon önkezével vetett véget az életének.) Nyilván az búvárkodása inkább csak egyfajta küzdelem volt a túlélésért, és kevés jött át ennek az egész hobbinak a szépségéből, jó értelemben vett izgalmából.

Pedig lehetne másról is beszélni, akár celeb búvárkodik, akár átlagember. Van a merülésnek egy varázsa, és ilyen szempontból üdítő kivétel volt, amikor például Kiss Ramóna beszélt több alkalommal igazi lelkesedéssel a búvárkodásról (legutóbb a Fókusz Portré műsorában). Persze erre egyszerű magyarázat: ő tényleg búvár, nem csak egy ember, akire a show kedvéért búvárpalackot aggattak. 

Mint arról már írtam, külföldön többnyire más módon jelenik meg a hírességek és a búvárkodás kapcsolata, sztorinak számít ha merül Paris Hilton, Steven Tyler vagy Denise Richards- de a hölgyeknél a bikinis fotó a fontos, nem az "életveszély". Nálunk most még ez valami extrém kaland, de remélem egyszer nálunk is eljön az idő, amikor többségében a pozitív oldalát domborítják majd ki a búvárkodásnak a tévében és az újságokban.

Naiv vagyok? Naná, ráadásul elfogult is, mert kedves a szívemnek ez a hobbi. De kellően őrült és vakmerő is vagyok, hiszen búvárkodok. Vagy ez túlzás?... Az hát, de rajtunk, beavatottakon kívül ezt csak kevesen tudják, sajnos.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Életre kelt búvártörténelem

A régi búvárfelszerelések gyűjtői közül nem kevesen akadnak, akik nem csak megveszik, de gondozzák, karbantartják is a régi felszereléseket, amelyek használható állapotban maradnak. Ezekkel aztán lehet olyan merüléseket szervezni, ahol a mai cuccokhoz szokott búvárok átélhetik azt, ahogy elődeik a mélybe mentek.

Mert bizony nem egy cucc igencsak bonyolult volt, nehéz volt felvenni őket, nehézkes volt a felszínen mozogni bennük, aztán meg a víz alatt dolgozni. Mert le kell szögezni, a múltban a búvárkodás kicsit sem szólt az élvezetről, kedvtelésről: volt egy feladat, aminek a kedvéért le kellett ereszkedni.

Néhány lelkes amerikai búvár különleges napot szervez minden évben, aminek keretén belül a régi, rézsisakos felszerelések mellett a szovjet éra búvárfelszereléseit, majd sokkal korszerűbb sisakos felszereléseket is kipróbálhatnak a bátrak. Érdemes belenézni az alábbi videókba, mennyire más az egyes felszerelések felvétele, használata.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!

0 Tovább

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (249),mutazás (194),sztori (187),cápa (160),video (133),búvár (126),felfedezés (76),környezetvédelem (74),baleset (73),élmény (71),fotó (68),alapok (57),adria (57),híresség (54),egyiptom (47),film (47),szabadtüdős (41),utazás (35),barlang (34),delfin (29),felszerelés (28),retró (28),történelem (27),egzotikus (26),régész (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),teknős (19),munka (19),édesvíz (18),usa (17),tanfolyam (15),videó (15),karib (14),polip (13),bánya (12),Cápa (12),kutatás (12),üzlet (12),ciprus (11),mélytenger (11),medence (11),doku (11),kincs (10),rekord (10),fóka (10),málta (10),ausztrália (9),manta (9),támadás (9),jordánia (8),tengeralattjáró (8),szemét (7),sport (7),szafari2014 (7),szobor (7),humor (6),tél (6),szafari18 (6),csikóhal (6),tudomány (6),cousteau (6),verseny (6),rák (6),Bali (6),ázsia (5),ausztria (5),florida (5),rája (5),tintahal (4),bali (4),mexikó (4),hidegvíz (4),repülő (4),olaszország (4),magyarország (4),szafari2016 (4),múzeum (4),találkozás (3),muréna (3),víz alatti (3),Egyiptom (3),thaiföld (3),repülőroncs (3),skandinávia (3),orosz (3),könyezetvédelem (3),karácsony (3),krokodil (2),elsodródás (2),maldív (2), (2),spanyolország (2),hal (2),medúza (2),éjszaka (2),görög (2),csiga (2),könyv (2),európa (2),bomba (1),hollandia (1),búvárfilm (1),izland (1),szafari (1),bulgária (1),akvárium (1),aqaba (1),vörös-tenger (1),cetcápa (1),balti (1),budapest (1),románia (1),repülőgép (1),uk (1),tenger (1),norvégia (1),szörny (1),technológia (1),thaifold (1),Búvár (1),horvátország (1),feketetenger (1),celeb (1),írország (1),egyesült királyság (1),Florida (1),dubaj (1),korall (1),görögország (1)

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog