A búvárkodás különleges jellege miatt sok barátságot kovácsol össze, de akár szerelmek is szövődhetnek. Meglehet, akár még társkereső programnak sem rossz, és ennek elég könnyen megfejthető oka van.

Aki elkezd egy búvártanfolyamot, az hamar megtanulja, ez egy kifejezetten társas program. Amatőr búvár sose egyedül merül, mindig van egy búvártárs, akivel odafigyelnek egymásra a víz alatt. Ez egy tisztán biztonsági szabály, mivel a búvár a felszín alatt van, ha bajba kerül, az tud rajta segíteni, aki karnyújtásnyira van, szintén a víz alatt. Szóval igyekezni kell mindig közel maradni ahhoz, akivel az ember együtt búvárkodik.

A jó társat, aki biztonságosan merül, nem kalandozik el egyedül, figyel ránk, megbecsüljük. Sokszor előfordul, hogy a felszínen is párt alkotók a víz alatt is társként merülnek, ismerik egymást, tudják, a másik mit szeret vagy mit nem- és persze a merülés után nyíltabban tudnak egymással beszélgetni. Naná, hogy jó kis családi viták is előfordulnak, de ez egy pár esetén bármikor megeshet- és az őszinteség néha hasznos.

Ám meg is lehet fordítani a dolgot. Van olyan, hogy valakivel a túra alatt ismerkedünk meg, pár merülés után kiderül, hasonlóan gondolkodunk a búvárkodásról, a felszínen is jól ki tudjuk tárgyalni a látottakat, szóval barátságok alakulnak ki. Az átélt élmények nagyon erős kapcsot jelentenek, hiszen nem egyszer előfordul, adott helyen csak egyik búvárpárnak, a csoport egy részének van olyan szerencséje, hogy delfint, cápát, teknőst lát. Meg tudjuk osztani ezeket az élményeket, képeket cserélünk, és legközelebb a túrákat is úgy tervezzük, hogy már új barátainkkal utazhassunk.

És persze igazi párkapcsolatra is van esély. Együtt merülni valakivel, az áramlásban kézen fogva, a felszínen egymást segítve hajóra mászás közben- már ez is megalapozza a mélyebb kapcsolatot. Aztán a beszélgetések a merülésekről, a közös kalandok mind segítik a továbblépést. Ezekből néha csak alkalmi kapcsolat lesz, előfordul, hogy az otthon maradt nem búvár feleség háta mögött szűri össze a levet a férj- ezeknek az afféroknak ritkán lesz jó vége. De komoly, tartós kapcsolat is lehet a búvárkodásból, szóval ha egy hölgy új társaságra, új ismeretségre vágyik, esélyt akar magának adni, akár egy búvártanfolyamot is megfontolhat.

Tudom, elsőre hülye ötletnek tűnik egy társkereső búvártúra, de miért ne működhetne? Nem biztos, hogy diszkóban lehet jól ismerkedni. Egy búvárhajón többségben vannak a jó hátterű, a világra nyitott, érdeklődő emberek, akikkel akkor is jó együtt tölteni az időt, ha nem születik semmiféle párkapcsolat. Ezt már sokan megtapasztalták, olyan baráti kör tagjaivá váltak, ami gyakorlatilag teljesen új lehetőségeket nyitott az életükben.

Én egyébként már szinglik számára szervezett búvártúrákról is hallottam, ahol jobban lehet ismerkedni. Pont az összetartás miatt fordul elő olyan is, hogy egy közösségbe tartozók együtt utaznak, együtt merülnek, például veteránok, munkahelyi búvárklubok tagjai szerveznek maguknak túrákat. A közös víz alatti kalandozás még erősebbé teszi a barátságokat, hiszen egymásra vagyunk utalva, és aztán együtt örülünk az élményeknek. Aki nagyon szerencsés, párt is találhat, de ahhoz még csak mázli sem kell, hogy barátokra leljünk, és ez szintén nagyszerű lehetőség.

Jó érzés egy csapathoz tartozni, aminek tagjai hozzánk hasonlóan egy kevesek által űzött, sokak által irigyelt izgalmas hobbit űznek. Mi akkor is tudjuk magunkról és a barátainkról, hogy búvárok vagyunk, ha hónapok óta víz közelében sem jártunk, nekünk mindig van közös témánk, mi soha nem vagyunk egyedül a szárazföldön se- mert ez egy társas kedvtelés fenn és lenn egyaránt.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!