Sajátos búvármunka a show-merülés, amikor a közönséget szórakoztatja a víz alatt állatokat etető búvár.

Aki búvárként állásként vállal, sokféle területen dolgozhat: vannak ipari búvárok, akik általában nehéz körülmények közt, néha nagy mélységben hegesztenek, betonoznak, szerelnek. Sokan kedvtelési búvárok oktatásából, merültetéséből élnek, a nyaralóhelyeken mindig van kereslet a hivatásosokra. A manapság egyre több helyen megtalálható, hatalmas ablakú akváriumokban is szükség van búvárokra, ők takarítják az üveget, etetik az állatokat. A víz alatti cápaetetés sok helyen számít kiemelt programnak, a búvárok számára is érdekes általában ez a feladat.

De a tengerentúlon, ahol mindenben megtalálják a show lehetőségét, még ezen is túlléptek egy kicsit. Az akváriumok például éttermekben is megtalálhatók, ahol az esti szórakoztató program része a búvár vagy egy "sellő" megjelenése, aki a halak között úszkálva nyűgözi le a közönséget. 

Ezek után nyilván nem meglepő, ha hozzáteszem, az ilyen munkát végző búvárok között sok a hölgy, akik jellemzően nem az egész testet fedő búvárruhában mennek a víz alá. Bár a mélység nem nagy, egyáltalán nem olyan könnyű a feladat, mert ismerniük kell az állatokat, azok viselkedését, jól kell tudniuk bánni az akvárium lakóival, és persze a búvár mozgásának is harmonikusnak kell lennie. Hogy nézne már ki egy kapálózó, az aljzatat felrúgó, levegőért kapkodó ember az elegáns étterem háttereként?

Az is megrendelhető, hogy valakit születésnapja vagy eljegyzése alkalmából köszöntsön a búvár. Néha különleges öltözékben merülnek, például télapóként, kalózként tűnnek fel a modern sellők, de az alap program egyszerűen csak az, hogy úszkálnak az akváriumban.

Bár a mozgástér korlátozott, és mindig ugyanott kell merülni, azért nem olyan rossz meló ez. Fizetnek azért, hogy az ember halakkal úszkáljon- lehetne rosszabb is. Csak azt nem tudom, ha szabadságra megy az akváriumi búvár, van-e kedve saját örömére tengerben merülni, vagy a víztől a lehető legtávolabbra megy?...

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!