A különleges búvárkalandok sorában mindenképpen meg kell említeni azt, amikor a szerencsések az űrhajósok kiképzésére használt medencében merülhetnek. A NASA és az oroszok is nagyon komoly technikát vonultatnak fel a víz alatt, a szkafandert viselő űrhajósok ugyanis itt tudják leginkább az űrben megtapasztalható súlytalansághoz hasonló körülmények között gyakorolni a munkavégzést.

Erre már elég régen rájöttek, így aztán hosszú ideje gyakorlatoznak búvárok segítségével az űrhajósok. Ám mint ahogy a Jurij Gagarin központba sem lehet könnyen bekerülni búvárnak, minden bizonnyal a NASA Neutral Buoyancy Lab nevű létesítményében is mindig akad bőven jelentkező a megüresedő helyekre. Ezekben a létesítményekben a medencék a szokásosnál mélyebbek, mert kell a hely: a nemzetközi űrállomás modelljét építették fel a hitelesebb gyakorláshoz.

Európában Köln közelében volt hasonló létesítmény, ez volt a leginkább elérhető helyen az érdeklődő magyar búvárok számára, de jóval kevésbé volt izgalmas a víz alatti modell, sokkal kisebb volt a gyakorláshoz használt egység. Ráadásul pár éve itt már nem lehet búvárkodni.

Szóval számunkra jelenleg inkább csak képek, videók állnak rendelkezésre, ha legalább képzeletben merülnénk egyet az űrhajósokkal...

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!