Furcsa eset történt Kínában egy kezdő búvárral.

cápa sztori

A búvárkodás mint kedvtelés népszerűsége változó: léteznek trendek a szabadidő eltöltésének területén is. Ázsiában most éppenséggel divatos a merülés, és mivel a kontinens számtalan kimagasló búvárhellyel büszkélkedhet, elég sokfelé találkozni ott a csapatosan utazó kínai vagy japán búvárokkal.

Sokan egy búvárút során tanulják meg az alapokat, mások viszont még otthon ismerkednek meg a nagy víz alatti kalanddal. A kínai oldalak tele vannak "csomagajánlatokkal", így aztán van választék. Az alábbi történet is így indult: egy kínai lány fizetett be egy tanfolyamra. 

cápa sztori

Az ország északkeleti részén, LIaoing tartományban élő Nana tanfolyami merüléseit viszont nem egy átlagos medencében tartották, hanem egy olyan élményparkban, ahol az átlagos látogatók megcsodálhatják a tenger lényeit amik az akváriumokban élnek- míg a búvárok le is merülhetnek közéjük. Efféle intézmény a világ minden részén akad, de bevallom őszintén, nem tudom mennyire jó ötlet ott búvártanfolyamot tartani. 

Persze kalandosabb az egész, mert ezekben az akváriumokban gyakran vannak például cápák is, a velük való merülés olyan kaland, amiért sokan sokat fizetnek. Hiszen a trópusi tengerektől igen nagy távolságra eső helyeken is megadja ennek az élménynek a lehetőségét, ráadásul biztonságos körülmények között, hiszen az akváriumokban tartott cápák többsége homoki tigriscápa, ami riasztóan fest ugyan, de szinte sohasem támad.

cápa sztori

Nos, erre cáfolt rá egy cápa ezen a bizonyos kínai tanfolyamon: a hírek szerint a kezdő búvár, Nana fejét harapta meg egy ragadozó. A nő élete nem volt veszélyben, de arca csúnyán megsérült a képek tanúsága szerint, A homlokán, állán, fejbőrén levő sebeket összesen 70 öltéssel varrták össze. A cápa a beszámolók szerint egyszer kapott oda, utána elúszott. Hogy mi váltotta ki az agressziót, arról nem írnak.

Mindenesetre a tanfolyam szervezője valamennyi orvosi költség megtérítését vállalta. Remélhetően a sebek gyorsan begyógyulnak, és a történetet a sajtóbeszámolóknál alaposabb és szakmaibb elemzés követi. (Nagyon meglepne, ha nem létezne videofelvétel az esetről, ami megvilágítaná a részleteket.) 

cápa sztori

Persze a netes okoskodók nyilván arrafelé is mindent jobban tudnak, hiszen láttak már cápás horrort, és így "joggal" követelik, tiltsák meg a merüléseket a cápákkal. Eközben a helyzet az, hogy sok búvárt pont a cápák vonzanak- és az esetek túlnyomó többségében nem is történik semmi különös. 

Balesetek persze előfordulnak, de megesik néha harapás kutyasétáltatás közben is. Egy ilyen történet pont azért feltűnő, mert annyira ritka, noha nap mint nap merülnek akváriumokban cápákkal. És ez a támadás se volt végzetes, tehát aki cápákkal merül, nem öngyilkosjelölt, hanem inkább csak kíváncsi. Remélhetően a helyiek kiderítik, mi volt az ok- és némi szerencsével talán ennek a híre is éppen úgy eljut hozzánk, mint a sebesülésé.