Oroszországban nem nehéz hideg helyet találni, télidőben az élet szerves része a hó és a jég. A helyiek alkalmazkodtak a viszonyokhoz, számukra semmi meglepő nincs abban, ha kemény téli hidegben kell munkába, iskolába menni, dolgozni, sportolni- akár merülni is.

Egyszer azt olvastam valahol, hogy sokat elárul egy-egy nemzetről a szókincsük. Azt meg máshol olvastam, hogy az oroszoknak például a lék szóra szép számú változatuk van, amiből a helyzetnek megfelelően választanak. Talán még a búvárkodáshoz a nyílt tengeren vágott lékhez is külön szavuk van? Akár az is lehet, mert rendszeresen merülnek ilyen viszonyok közt.

Sőt, ma ez az extrém kaland már a külföldi vendégek körében is népszerű. Persze kell némi szervezés hozzá, de akad pár búvárközpont, aki a szállást és a merültetést intézi, szóval egy kis kalandvággyal és pénzzel bele lehet vágni egy oroszországi búvártúrába.

A kérdés természetesen az, mi várja a búvárt a Fehér-tenger mélyén. Nem túl vonzó elutazni jó messzire sok pénzért, rengeteg nehéz cuccal, szárazruhával és fagymentes légzőautomatával pár olyan merülés kedvéért, ahol csak a rettentő hideg jelenti a kalandot. Nos, itt erről szó sincs: a meglepően tiszta vízben sokféle csak itt megtalálható élőlényt lehet látni. Még színek is vannak, a mindent domináló sejtelmes zöldön túl a különféle szivacsok vagy csillagok a lámpa fényében megmutatják valódi szépségüket.

És persze ott van maga a jég a búvár feje felett, amin átszűrődik a fény, és sejtelmessé teszi a vízben töltött időt. A fagyott víz furcsa alakzatokat hoz létre, ezek szintén olyan látványt nyújtanak, amelyek lenyűgözik az embert. A jég alá merülésnek a világon mindenhol megvan az izgalmas oldala, de az orosz északon az egyik legszebb arcát mutatja.

Ma még persze nem szokványos az, hogy valaki orosz vizekben akarna búvárkodni, de változik a világ. A trópusi tengerek vonzereje mindig is meg fog maradni, de akik valami újra, nagyon különlegesre vágynak, azok bizony előbb-utóbb tervbe veszik a hidegebb tengerek mélységeinek felfedezését is. Egyszerűen ilyenek vagyunk, néha vonz a kihívás, bevállalunk egy kis kellemetlenséget a kalandért cserébe. És hogy megéri-e? Bele kell kukkantani a videóba, és eldöntheti mindenki maga.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.