Körkép a könnyen elérhető európai városokról, ahol búvárkodni is lehet.

utazás

A téli hónapokban csak maroknyi búvár merül itthon, és a tipikus európai nyaralóhelyeken is igazi holtszezon van. Csak pár búvárbázis van nyitva, ami érthető, hiszen a Földközi-tenger vize is erősen lehűl. Noha egy szárazruhával ilyenkor sem kényelmetlen a merülés, a hobbibúvárok számára ez nem opció.

Az viszont annál inkább, hogy nagyon könnyen elérhető, meleg vízű óriásmedencéket keressenek fel. Ilyenből több is van kontinensszerte, és ezek többsége kínál felszerelésbérlést, tanfolyamokat, tehát gyakorlatilag egy fapadossal, csomag nélkül is érdemes elutazni. Ha jó úti célt választunk, akkor pedig a búvárkaland után kellemes program lehet a városnézés.

A még mindig legismertebb ilyen hely a brüsszeli Nemo33, ahol már én is többször voltam. Erről sokat nem is érdemes mondani: Belgiumba könnyű eljutni repülővel (Ryanair, Wizzair járat van Charleroi-ba, Brussels Airlines a fővárosba), a merülés a meleg víz (33 fok, búvárruha nem kell) miatt nagyon kellemes, és a medence mélysége, a 33 méter is elég komoly egy kis gyakorláshoz. Akár Brüsszelben, akár valamelyik könnyen elérhető nagyvárosban mint Brugge érdemes szétnézni, sétálni, sörözni. Így aztán a téli hónapokban a Nemo33 sok búvárnak jelent jó alternatívát hosszú hétvégés kiruccanásra.

Olaszországban, Montegrotto Terme városban található az Y-40. Ez is kifejezetten búvárkodás számára épült, ugyanúgy kellemesen meleg, 32-33 fokos, ugyanúgy jár a belépő mellé a felszerelés bérlése is- elegendő maszkot, búvárkomputert vinni. Ráadásul ez a legmélyebb ilyen medence a világon! A nagy mélység miatt sokat járnak ide edzeni a készülék nélkül merülő szabadtüdős búvárok is. A legközelebbi nagyváros Padova, de akik Treviso reptérre (Ryanair) érkeznek, azok inkább Velencét célozzák be városnézésre, aki pedig Bolognából jön (Wizzair), annak adott hogy ott kalandozhat egy kicsit. 

Visszatérve Belgiumba, a TODI nevezetű búvármedence jellegzetessége egyrészt az, hogy ebbe halakat is telepítettek, így hiába sekélyebb (10 méteres), mozgalmasabb a merülési élmény. A másik dolog amiről említést kell tenni, hogy sokkal kevésbé egyszerűen elérhető, mint mondjuk a Nemo33, mert ez az ország keleti részén, egy kisvárosban van. Bérautóval lehet jó opció- egyébként ha már fapadossal megy valaki, Eindhoven reptere (Wizzair) közelebb esik hozzá, mint Charleroi. A víz 23 fokos télen-nyáron.

Németország az, ahol több helyen is építettek búvármedencéket már jópár évvel ezelőtt. Egyrészt a németek nagyon szeretnek búvárkodni, másrészt pedig az ország viszonyai tényleg nem kedveznek a téli merülgetésnek. Így aztán több ponton is van mélyebb vagy látványosabb medence, ahol remekül lehet gyakorolni. Nagyon eltérő, hol mi vár a búvárra: például a Duisburgban található Tauchgasometer hiába nagy és mély, gyakorlatilag kültéren van, így aztán a vize télen pont olyan hideg, mint egy tóé. 

Ezért inkább olyan merülőhelyeket emelek ki, amelyek tényleg beltérinek számítanak, és télen sem kell kifagyni belőlük. A szerintem említésre érdemes két intézmény érdekessége, hogy mindkettő a Köln/Bonn reptérhez esik igazán közel, tehát olcsóbb légitársaságokkal is elérhető (közvetlen járata az Eurowingsnek van). A Monte-Mare Rheinbachban található, vize 28 fokos, kellemes. A medence csak 10 méter mély, de vannak tanfolyamokhoz kialakított gyakorlótrepnik, és különféle víz alatti látványosságok, tehát nem csak egy nagy betonteknőben zajlik a merülés. Természetesen minden felszerelés bérelhető, egy merülésre biztos nem rossz kaland.

A másik közeli hely a Dive4Life SIegburgban. Ennek a medencéje 20 méter mély, a víz 26 fokos, és egyfajta elsüllyedt várost mintázó kialakítása miatt itt sem a csempézett falakat kell bámulni. Természetesen minden mesterséges, tehát nem érdemes az évszázad legjobb merülőhelyére számítani, de ha arra gondolunk, hogy eközben esetleg odakinn repkednek a mínuszok, máris vonzóbb a hely. Itt is van minden, ha valaki tanfolyamon szeretne részt venni. 

Szóval ha valaki ezekben a hónapokban is merülni vágyik könnyen, olcsón elérhető helyszíneken, válogatni is lehet. Ami viszont nagyon fontos: hiába "csak" medencékről van szó, ezek olyan mélységűek, hogy a búvárkodás után ki kell hagyni legalább 24 órát repülőgépre szállás előtt. Egyetlen nap alatt tehát nem megjárhatók- de talán nem is lenne érdemes, hiszen a többségük közelében van olyan város, látványosság, aminek felkeresésével egybekötve igazán jó kis kiruccanást lehet szervezni.