A "nagy hármas": nagy fehér, tigris és bika, de azért ne dőljünk be a riogatásnak.

Az alaphír szerint a cápaszakértő George Burgess ismertetett egy statisztikát, miszerint a legtöbb súlyos cápatámadás a fenti három fajhoz köthető. Megmondom őszintén, ebben én semmilyen különös újdonságot nem találtam, eddig is közismert volt a számomra a potenciális veszélyességük.

A kérdés viszont maga a veszély nagysága. Jelenthet kockázatot egy cápa jelenléte a strandoló számára? Természetesen igen. Mint ahogy a falu végén jelenthetett kockázatot egy bika, egy idegen tanyán egy megtermett kutya, bizonyos helyek tele vannak mérgező kígyókkal és skorpiókkal, máshol vízilovak, krokodilok támadnak emberekre. Sőt, aki érzékeny a méh csípésére, annak egy ilyen apró rovar is halálos veszélyt jelenthet.

Burgess szerint az elmúlt 500 évben 279 nagy fehér cápa által elkövetett támadásról van adat, amiből 78 volt halálos. Ha belegondolunk, ez fél évezred, évente átlagosan fél cápatámadással! Meglepő lenne, ha csak kétévente harapna meg embert kutya... Persze az adatok korántsem pontosak, inkább az utóbbi 20 év számaiból lehetne komoly következtetést levonni, egyrészt mert ekkortól már minden hírt összegezni tudnak, másrészt a tengerparti nyaralások is ebben az időszakban váltak tömegessé. De ha átlagosan magasabbra is jön ki az egy évben bekövetkezett támadások száma, még mindig jóval kisebb az esélye annak, hogy cápa sebesíti meg az embert, mint mondjuk egy fáról leeső kókuszdió- a maláriát terjesztő szúnyogokat pedig meg se említsük.

Érdemes odafigyelni arra is, hogy a támadások többsége nem végződött halállal, ami jelzi, a cápa nem eszik embert, nem arról van szó, hogy az áldozatot széttépi és elfogyasztja, hanem csak odakap, harap, aztán úszik is tovább. A legtöbb tragédiával végződött támadás esetén az emberek egyszerűen elvéreznek a tengerben, nem pedig felfalják őket. A rémfilmek ijesztő jeleneteit nem kell komolyan venni, nincsenek csapatosan emberre vadászó, a mi vérünkre szomjazó cápaszörnyek a tengerben.

Ahhoz képest, hogy mennyi cápafaj él a tengerekben, főleg nem olyan sok a támadások száma. Írtam már arról, hogy az Adriában is élnek cápák, igaz, elég ritkán látni őket, akkor is elsősorban a kis termetű macskacápát, de a lényeg, ott vannak a vízben- csak épp eszük ágában sincs strandolókat harapdálni. 

Szóval a hasonló, veszélyes cápákról szóló cikkeket csupán érdekességként érdemes olvasni, egy kicsit tanulhatunk a külöféle fajokról, ha utánaolvasunk az említett cápáknak, de ettől még nyugodtan lehet lubickolni a tengerben. A kulcs ugyanis az, hogy messze alacsonyabb a valódi cápatámadások száma, mint ahányszor betámadnak minket vérengző cápákról szóló filmekkel, sztorikkal, bulvárhírekkel...

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!