Az évnek ebben a szakában a tervezgetést, lássuk az idei lehetőségeket, pár gyakorlati tanáccsal kiegészítve.

Induljunk hazulról! Lehetőségeink enyhén szólva szűkösek... Pesten itt van Kőbánya, de az télen is hasonló mint most. Vidéki tavaink közül pár merülhető, de még hidegek, infrastuktúra is kevés helyen van. A melegebb vízű Hévízen és Tatán sajnos jelenleg nem lehet búvárkodni. 

Az osztrák és szlovák tavak vize is hűvös, de májusban sokan figyelik a steiermarki Grüner See vízállását: ha a jéghideg víz feltölti a völgyet, fantasztikusan szép merülőhely alakul ki. Mi bizakodunk, hogy az idén jó lesz a tó! A merülést hétköznapra tervezzük, mert akkor kevesebb a búvár. Aki itthon vagy a környező országokban búvárkodna, esetleg a közösségi oldalak búváros csoportjaiban érdeklődhet, gyakran vannak, akik közös kiruccanásokat szerveznek. Több embernek egy autóval utazva olcsóbb lesz a merülés, ugyanis ha valaki egyedül menne el akár csak Neufeldig, megfizeti a belépőt, palackot bérel, és a hideg miatt egy merülés után megy is haza, az elég drágán búvárkodik...

A horvát Adrián már nyitnak a bázisok. Aki tervez, már érdeklődhet árakról, szállásokról. Délen, Dalmáciában egy árnyalattal melegebb a víz, de májusban még mindenhol elkel a vastag neoprén. Cserébe az olcsóbb előszezonban lehet spórolósabb túrát tervezni. Rendszeresen járunk Horvátországba az évnek ennek a szakában, és én mindenkinek ajánlom, aki nem fázós. A bázisokkal érdemes felvenni a kapcsolatot a merülni vágyókkal, ők szállásban, merülésben is tudnak segíteni. 6-8-10 merüléses csomagot az foglaljon be előre, akit nem ijeszt el 16-19 fokos víz! A bázissal pedig azért jó a szállásról is egyeztetni, mert ha túl messze foglalunk valamit a bázistól, akkor minden nap időt kell tölteni az oda-visszajutással. Nem fogja megérni az 1-2 eurónyi spórolás...

És ne legyintsünk a parti lehetőségekre, sok helyen kellemes merüléseket kínál a sekély víz, és itt nincs hosszadalmas hajóút, ahol némileg átfázva reszket a búvár. Próbáljunk olyan búvárhoz csatlakozni, aki nem csak úszkál fel-alá, hanem segít megtalálni a sziklák tövében vagy tengeri növények mögé rejtőző csikóhalat, polipot, pókhalat. Amikor fázunk, a parti merülésnél szépen kikászálódunk a vízből, a cuccot levesszük, elmossuk, és már lehet is menni a meleg zuhany alá.

Elég jók a repjegyárak Máltára, Ciprusra, a víz sem olyan rossz, május végén simán lehet húsz fokos. Ám ősszel jelentősen melegebb, ezért mi idén is inkább akkorra tervezzük valamelyik szigetet. Aki most menne, böngéssze az Air Malta és a Wizzair ajánlatait, hátha elcsíphet valamit. Szállást, bázist találni már gyerekjáték, és ahogy máshol is, ezeken a helyeken is vannak jól bevált szállásajánlatai a bázisoknak.

Szerencsés, hogy a heti több járat miatt akár egy hosszú hétvége is összehozható. Máltán szinte mindegy, hol szállunk meg- a bázisokon tudnak tanácsot adni, melyik város kicsit bulisabb, melyik nyugisabb. Cipruson Larnaca a jó választás, mert közvetlen tengerparti, előszezonban sem kihalt, és sok a búvárbázis a város előtt nyugvó Zenobia roncs miatt, ahova a legtöbb merülést szervezik.

A többi mediterrán nyaralóhelyen még nincs búvárszezon, a Kanári-sziget viszont jó, csak nehéz olcsó repjegyet találni. Ha viszont sikerül, akkor bármelyik jó lehet, a víz nem vészesen hideg, és sok-sok látnivaló vár az utazóra víz alatt és felett. Komplett családi nyaraláshoz is az egyik legjobb helyszín, mert itt minden korú és érdeklődésű ember talál programot.

Jó áron lehet utolsó pillanatos egyiptomi búvárutakat kifogni, most már kellemes a Vörös-tenger vize, esélyes a cápás, delfines merülés, lehet roncsozni, szóval aki igazi búvárkalandra vágyik, érdemes ezt megfontolni.

Én a szafarit javaslom, szebb, érintetlenebb merülőhelyekre lehet eljutni, de ha van rá lehetőség, igyekezzünk előzetesen megismerkedni azzal a csapattal, akivel együtt utazunk. A szafarihajón azért 20-25 ember is lehet, ha egészen más elképzelések vannak egy búvártúráról, mint a mienk, akkor nem lesz túl jó a hangulat- és itt bizony egy kis helyen vagyunk összezárva egy hétig. Nagyon sokan ragaszkodnak ezért egy jól összeszokott csapathoz, akikkel rendszeresen együtt szafariznak. Az ilyen egy hetes összezártságnál a csapat sokkal fontosabb, mint hogy mit látunk a mélyben, ez régi alapszabály.

Éppen ezért az útvonal sem annyira fontos, mindenhol vannak szép merülőhelyek a Vörös-tengeren. Roncsból több van északon, cápákra nagyobb esély van a magányos zátonyok (Brothers, Daedalus, Zabargad, Elphinstone, stb.) környékén, de a tenger nem múzeum, bárhol előfordulhatnak nagyvadak, ha szerencsések vagyunk- és bármit el is szalaszthatunk, ha épp kihagyunk egy merülést, vagy a zátony rossz oldalán vagyunk.

Ázsia a fentiekhez képest más tészta árban, ezeknél azt tudom javasolni, hogy aki erre a kontinensre vágyik, rendszeresen figyelje a repülőjegy akciókat Thaiföldre, Indonéziába, Malajziába, a Fülöp-szigetekre- a repjegy az alap, a nagy falat, minden más ezután jön. Ám ha rálelünk egy olcsó jegyre, okosan válasszunk pontos úti célt adott országon belül, mert évszakonként változik, mikor melyik jó, melyiken van kellemes és rossz időjárás, és így tovább!

Végül még egy javaslat: ha hosszabb kihagyás után mennénk merülni, akkor szánjuk rá az időt egy rövid medencés gyakorlásra, nem árt az senkinek, és így legalább nem a drága nyaralás első merüléseit kell arra pazarolni, hogy újból belelendüljünk a búvárkodásba. Mert aki bizonytalan, nem is élvezi a merülést- pedig az egész az élményről, kalandról, kikapcsolódásról szólna.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!