Most, hogy itt a tél, egy olyan, búváros rémfilmet kerestem elő, ami kissé szokatlan módon hidegebb vízben játszódik, és egy vérszomjas óriás tintahal szed benne áldozatokat. A Kraken: Tentacles of the Deep (Deadly Water címmel is forgalmazták) kizárólag tévében került bemutatásra, ami jelzi, nem a mozivászonhoz szabták az igényességet. Ettől még lehetne szórakoztató vagy érdekes, de egyik sem mondható el róla.

Elképzelem a főszereplő színész, Victoria Pratt arcát, amikor rájön, a víz alatti kalandfilm, amire aláírt, nem a Karib-tengeren játszódik, ahol mellékesen isteni merülések várnának rá bikiniben, hanem a trópusinak korántsem nevezhető Kanadában. Ez a néző számára is fájdalmas lehetne, hiszen Pratt kisasszony elsősorban hiányos ruhás képeivel vált ismertté.

A szokásos "realista" felfogást képviselve a főhősnő ötvözi magában egy fotómodell és egy magasan képzett tengeri régész legjobb tulajdonságait. Hétköznapi dolog az ilyesmi, minden nap láthatunk hasonlót. Hasonló adottságú bikinimodell az asszisztense, és mind a ketten profi búvárok, természetesen.

A céljuk elvileg az, hogy egy roppant értékes trójai műkincset hozzanak fel egy elveszett hajó roncsából, de dolgukat mindenféle ellenfelek nehezítik: egyrészt a már említett tintahal-szörny, másrészt pedig egy kíméletet nem ismerő gonosztevő műkincsnepper és annak bűnbandája. A tudósokhoz egy helyi férfi csatlakozik, aki a tengeri rémek szakértője, és elég jóképű ahhoz, hogy elrabolja főhősnőnk szívét.

Számos jelenetben fröcsköl a vér, még szigonypuskás víz alatti lövöldözést is sikerült beleírni a forgatókönyvbe, ha már a tintahal mészárosmunkája nem elegendő a feszültség fenntartásához. Mert ez a kraken olyan, mint minden rendes, becsületes kraken, csápjaival mélybe rántja az embereket, ahol ízekre szedi kétségbesetten kapálózó áldozatait iszonyatos agyaraival.

Akár kis büszkeséget is érezhetnénk, mi, magyarok, hiszen a 2006-os film rendezője Tibor Takács, de aki végigüli ezt a másfél órát, az vélhetően a stáb tagjainak személyére a legkevésbé kíváncsi. Maximum a gagyi speciális effektusok és grafikák készítője lehet érdekes, mert hasonló filmben vele biztosan nem dolgoznék.

A lányok szerencsére a kanadai körülmények ellenére sokat vannak bikiniben, legalább a felszínen. Ám a hideg vízben sajnos a körülményekhez megfelelőbb ormótlan, egész testet befedő ún. szárazruhában búvárkodnak, ami kicsit sem csábos.

Nyilván érezték ezt a készítők is, ezért ellensúlyozták ezt a felszínen viselt lazább öltözékekkel. A bikinifelsők viszont a történetvezetés hiányosságait sem tudták elfedni. Az IMDb-n kapott szerény 3,7 pont jelzi, hogy a nézők többségének sem tetszett a közhelyes rémfilm. Mi, búvárok pedig különösen sok megmosolyogtató dolgot láthatunk benne- ha ilyen szemmel nézzük, akár még valamilyen szinten szórakoztató is lehet.