Talán nem meglepő az a kijelentés, hogy a felszín alá felállított szobrok többsége Jézus Krisztust ábrázolja. Az alkotásokat felállítók nyilván abban bíznak, hogy minden tengerre szállót ő óv meg a veszedelmektől, ezért vélték a megfelelő helyszínnek a tenger fenekét.

Az elsőt természetesen olasz búvárok helyezték el a mélyben, még 1954 augusztusában. A Cristo degli Abissi nevet kapott alkotást 17 méteres mélységbe süllyesztették el San Fruttuoso előtt, az olasz búvárkodás egyik úttörőjének, Dario Gonzattinak az emlékére, aki 1947-ben merülés közben vesztette életét. 2003-ban a szobrot kiemelték, megtisztították és kijavították, ugyanis egyik karját megrongálta egy óvatlan hajós horgonya.

A 2,5 méteres alkotás közelében merülők akár egy imát is elmormolhatnak magukban, de azok kedvéért, akik nem búvárkodnak, a közeli városban a felszínen is megtekinthető az alkotás másolata. Sőt, 1965-ben az Egyesült Államokban, Florida Keys közelében került a víz alá egy újabb másolat egészen sekély vízbe, ahol sznorkelezők is könnyen megnézhetik.

A Grenadában búvárkodók is merülhetnek egy Krisztus-szobornál. Itt is évtizedekkel ezelőtt helyeztek el egy másolatot, a Bianca C nevű hajó elsüllyedésének emlékére St. George's parti sétányán. Később úgy döntöttek, a Mélység Krisztusának a tengerben van a helye, így egy új szobrot felállítottak a grenadai víz alatti szoborparkban is. A helyi búvárok büszkén vettek részt a 2011-es eseményen.

Szintén Jézust Krisztust ábrázolja az 1990-ben Málta vizeiben elsüllyesztett szobor, amit II. János Pál pápa látogatásának tiszteletére helyeztek el a St. Paul's Bay mélyén, és időnként itt is felbukkannak a légzőkészülékes látogatók.

Giglio szigete közelében 25 méteres mélységben helyeztek el egy szobrot, de vandálok az aránylag nagy mélységben levő alkotást csúnyán megrongálták 2001-ben. A helyreállított szobrot 2009-ben helyezték vissza, az eseményen még Gianfranco Fini akkori olasz miniszterelnökhelyettes is részt vett- természetesen a víz alatt csatlakozott az ünnepélyes aktushoz.

Noha nem minden búvár keresztény, aki merül egy ilyen helyen, de a hasonló szobrok mindig elgondolkodtatják az embert- nem csak Krisztusnak, Buddhának is van például csak búvárok által látogatható szobra, tehát ez az egész dolog nem felekezetfüggő.

A víz alatt könnyen át lehet érezni az emberi lét törékenységét, és sokak számára maga a búvárkodás is egyfajta áhítatos állapotot jelent. Éppen ezért a legtöbb vallásos jellegű alkotás hatással van az emberre, háttértől, felfogástól függetlenül, és különleges élménnyé válik az ilyen merülés.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!