Az első tengeri szoborparkot telepítik az Egyesült Államok területén.

szobor

A víz alatti szoborparkok divatossá váltak mostanában. Jason deCaires Taylor két leghíresebb alkotása, a mexikói és a lanzarotei tengermélyi tárlat már jól ismert, számtalan búvárt vonzó látványosság. Nem meglepő, hogy máshol is kedvet kaptak a hasonló tervek megvalósításához.

Florida állam nyugati részén, a Mexikói-öböllel határos területen nem különösebben látványos a felszín alatti világ. Jellemzően homokos aljzat van, és búvárként nyugodtan mondhatom, a "beautiful sandy bottom" felett úszkálni nem különösebben izgalmas. A kisebb élőlények nem találnak védelmet, zugokat, élőhelyet, és így aztán nem jönnek a nagyon sem. A kihalt homoksivatag nem csak halakat nem vonz, turistákat se.

A South Walton megyében megvalósuló ambíciózus tervre pályázatot írtak ki a szobrászoknak. Olyan a víz alatt maradó alkotásokat kellett tervezniük, amelyek anyaga környezetbarát, s elegendő lehetőséget az élővilágnak a megtelepedése. Az alkotásokat egy alapítvány finanszírozza. A szobrokat 15-20 méteres mélységbe telepítik majd.

szobor

Ez lesz tehát az első víz alatti szobortárlat a tenger mélyén Észak-Amerikában az ötletgazdák szerint. Ezen persze lehet vitatkozni, mert egyfajta múzeumnak foghatók fel az elsüllyedt hajók roncsai, s a mesterségesen elsüllyesztett hajók egy részére is szobrok kerültek. És persze vannak olyan helyek, mint a Neptune Memorial Reef, ahol már most is emberi alkotások vannak. De ha éppen ezt akarják az első ilyen művészeti múzeumnak nevezni, azzal sincs gond- pár év múlva nem az lesz a lényeg, ki és miben az első, hanem hogy mennyire válik élővé a sok alkotás.

A szobrok koponyát, mozgásban levő hajócsavart ábrázolnak például, és van, ami Jacques-Yves Cousteau-nak állít emléket. Remélhetően olyan víz alatti oázis lesz a szoborparkból, ami állatoknak és embereknek is kedvére lesz.