Úgy fest, nem kell átkelni az Atlanti-óceánon, ha Jason deCaires Taylor új alkotásait meg akarjuk majd csodálni: a Kanári-szigetek egyik tagja mellett valósulhat meg projektje.

A szobrász egyike a ma legdivatosabb művészeknek, víz alatti szobrai sok látogatót vonzanak. Első híres projektje Grenada partjainál valósult meg, aztán jött a rengeteg alkotást felvonultató szoborpark Mexikóban, amin éveken át dolgozott. A kezdeti állapothoz képest a víz alatt levő alkotásokat fokozatosan meghódítja az élővilág, a tenger saját képére formálja azokat. Nemrég deCaires Taylor egy hatalmas szobrát a Bahamák közelében állították fel a tengerfenéken, ám a jelek szerint úgy fest, más helyeken is szeretnének vele együtt dolgozni.

Egy évnyi előkészítő munkálat után ugyanis megállapodást kötött a művész Lanzarote képviselőivel, hogy a Kanári-szigetekhez tartozó sziget közelében valósuljon meg új alkotása. Egy homokos, nem túl mély öbölben helyezik el a szobrokat, a 12-15 méteres mélység ideális a búvárok számára, és vélhetően hamarosan megjelenik az élővilág is, ami most még ebben az öbölben nem túlságosan gazdag. Bőven lesz hol megtelepedniük, mert 2500 négyzetméteres területen rengeteg szobrot helyeznek majd el.

Lanzarotén nagy reményeket fűznek a projekthez, bíznak abban, hogy fellendül a búvárturizmus. A sziget eddig is arról volt ismert, hogy szigorúan óvják a természeti értékeket, nem engedik tönkretenni a különleges, vulkánok által formált látképet. Ennek egyik élharcosa volt a helyi születésű művész, Cesar Manrique, és az ő nyomdokaiba léphet most deCaires Taylor. Utóbbi az évtizedes víz alatti szobrászati tapasztalatára alapozhat, már jól bevált technológiák állnak rendelkezésre tartós, a környezetet nem károsító alkotások létrehozására. Ez fontos szempont, hiszen ha a szobrok több kárt okoznak, mint hasznot, az egész projekt értelmét vesztené.

A művész elmondása szerint az utóbbi évek sikerei után számos helyről kapott felkérést, így Dubajban vagy Ausztráliában is dolgozhatott volna, de ő Lanzarotét választotta, mert ezen a helyen érezte azt, mennyire nagyra becsülik az emberek a természet értékeit és az ahhoz illeszkedő művészeti alkotásait. Természetesen a szoborpark létrehozása nem lesz olcsó mulatság, hiszen tíz installáció és egy nagy víz alatti "átjáró" is lesz majd itt. A szobrok egy része a helyi szárazföldi élővilág izgalmas fajait mutatja be, de lesznek emberi alakok is.

Utóbbiak esetében érdekes felhívást tettek közzé: aki szeretné, hogy a tenger fenekén helyezzék el az őt mintázó szobrot, jelentkezhet az alkotónál. Az örökkévalóság persze nincs ingyen, 500 euróval kell támogatnia a projektet a modellnek. Bizonyára sokaknak így is megéri majd a lehetőség, és ennyivel csökkennek a közösség kiadásai is. Persze nyilván furcsa érzés lehet az embernek a saját szobránál búvárkodni, de mondjuk száz év múlva leszármazottai nyilván büszkén merülnek majd ott- feltéve, hogy látszik még valami a tengeri növények által benőtt alkotásból. Ám lehet, hogy pont emiatt lesz még becsesebb akkorra ez a most még csak pénzben kifejezett értékű lehetőség.