Delfinek és búvárok együtt keresnek majd aknákat a Fekete-tengeren a tervek szerint. Az oroszok birtokába visszakerült Krím-félszigettel együtt a volt ukrán katonai bázisok is gazdát cseréltek. Így a szovjet érában kezdődött, majd az ukránok által folytatott katonai delfinkiképzési programot az oroszok folytathatják.

Mindig is vitáztak arról, hogy az intelligens tengeri emlősök "besorozása" mennyire etikus. Ám a katonákat ilyen filozófiai kérdések nem szokták izgatni, több országban is voltak ilyen programok. Jelenleg San Diego mellett csak az immár orosznak számító Szevasztopolban tudunk ilyen kiképző központokról.

Utóbbi egyik illetékese nyilatkozott arról, hogy a delfineket a továbbiakban arra képzik ki, hogy a rendkívüli helyzetek minisztériumának búváraival dolgozzanak együtt. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a tenger fenekén kutassanak fel dolgokat, legyenek azok hajók, elveszett objektumok illetve fegyverek, azon belül is aknák. Ez utóbbiakból még most is sok lehet a második világháborúban telepítettek közül, és folyamatosan veszélyt jelentenek. A delfinek segíthetnek ezeket megtalálni, míg a búvárok feladata lesz a hatástalanítás.

Emellett a delfinek folyamatosan járőrözve megtalálhatják az orosz vizekre behatoló tengeralattjárókat vagy búvárokat is. A delfinek és az emberek hadi célú közös bevetése újféle képzési ág lehet az orosz haditengerészetben- de az elején felvetett kérdés továbbra is áll, szabad-e ilyesmire befogni ezeket az intelligens állatokat.