Egy mozgássérült búvárnak olyan élményben lehetett része, amiről milliónyi más ember csak álmodhat: delfinek úszkáltak körülötte a nyílt tengerben.

Tudom, hogy sokat okoskodok arról, miért is jó merülni. Ennyi év alatt egy búvárkodással foglalkozó oldalon kitér az ember búvártechnikára, búvártörténelemre, szóba kerülnek a balesetek, néha elkalandozok a bulvárhírek területére is. Ám alapvetően én mégiscsak merülni szeretek, és igyekszek sok olyan bejegyzést írni, amiben vagy saját élményeket osztok meg, vagy olyat, ami mással esett meg.

A mozgássérültek búvárkodása nem új találmány. Sokan közülük élvezik a víz alatti létet, a szabad lebegést, az új közeget. Amerikában például súlyosan sérült veterán katonáknak külön búvár terápiás programok is vannak. Természetesen a tanfolyam minden embernél más, hiszen más és más kihívást jelent minden eltérő egészségi állapot. A túrákon is fel kell készülni arra, hogy ilyen búvár van a csapatban- szervezéssel, tervezéssel mindez könnyen megoldható.

delfin

Van is bőven videó, ahol látható, mennyire élvezik sérültek és egészségesek a közös merülést. Ám ezen a felvételen, ami a Vörös-tenger mélyén készült, az embereket egy csapatnyi delfin lepi meg- és nem csak elrobognak mint egy vonat, hanem a kíváncsi állatok egészen közelről nézik meg a víz alatti látogatókat. Így bő másfél évtized után tudom, mekkora kaland ez- nem sokszor volt benne részem nekem sem. És a segítők által vontatott búvár ott van karnyújtásnyira ezektől a csodálatos tengeri emlősöktől, megélheti ezt a hihetetlen pillanatot!

Sok más ember, akiknek semmilyen egészségügyi gondja nincs, meg is engedhetnék maguknak, és esetleg még szeretik is a természetfilmeket, valamiért nem ennyire bátor és lelkes, mint ez a sérült férfi, aki a nehézségek ellenére belevágott a búvárkodásba. És ott volt abban a pár percben, amikor személyesen élte meg azt, amiről mások csak álmodnak egy életen át. Teljesen mindegy, hogy a mindennapokban mennyi gondja, baja van, ezért az élményért mindenki irigyelheti.

delfin

Hát ezért búvárkodunk! Ezekért a nagy találkozásokért, a szabadságért, a kalandért, a szépségért. Elmesélni nem nagyon lehet, ám talán egy ilyen videó pont eleget mond. Mennyi hasonlót éltem már meg! És remélem, még nagyon sokat fogok, mert hiszek benne, a tenger megajándékozza azokat, akik annyira szeretik őt, hogy képesek minden bátorságukat összeszedve, minden nehézséget leküzdve a felszíne alá bukni.