A Karácsony nem a legkönnyebb időszak, ha az ember élete párja búvár. Kivéve, ha az ajándékozó nem csak az életben, hanem víz alatt is társa- mert ekkor azért könnyebb mind a kettejüknek örömet okozó dolgot vásárolni.

Ha az első helyzetről beszélünk, akkor azért van bajban az ajándékozó, mert a búvárnak nem lehet csak úgy, meglepetésként felszerelést venni. Aki nem búvár, azt sem feltétlenül tudja, milyen van a másiknak, szóval lehet, hogy felesleges cuccokra adja ki a pénzt, netán olyasmire, ami a búvárnak nem szükséges, vagy más felszereléskonfigurációt használ és így tovább. Mivel esetenként komoly pénzekről van szó, a rossz választás nagyon félre tud menni. Ha mégis ilyesmiben gondolkodik valaki, kérdezze meg a másikat, kész.

Búváros könyvből magyar nyelven nincs olyan sok. Könnyen lehet, meg is van már az elérhető könyvek jelentős része, én is kaptam már másodpéldányt. Az antikvár könyvek terén kicsivel nagyobb a mozgástér, mert azok között több olyan is akad, ami a ma búvára számára ismeretlen, pedig kifejezetten érdekes művek. Magyar szerzőktől ott van a híres Z. Vincze-féle Ahol a cápa jár, Pásztor Ferenctől pedig A mélység mámora. A külföldieknél Cousteau vagy Hans Hass klasszikus könyveivel nehéz mellényúlni, ezek közül A csend világát vagy a Vadászok a tenger mélyént ajánlanám. Annak idején én is írtam egy búváros regényt, ami ekönyvként még mindig megvásárolható. És ha már itt tartunk: a hosszú utazásokra gondolva, amikor a repülő ülve jól jön az olvasnivaló, a könyvbarát búvárnak jó útitársa lehet egy einkes, tehát sokáig működő ekönyv-olvasó. Ja és ne feledjük, angol nyelven sokkal szélesebb a választék, külföldről rengeteg jó kis búváros könyvet lehet választani, bármilyen témában.

Aztán ott vannak a búváros képek, naptárak. Nagyon profi minőségű víz alatti képeket lehet vásárolni az interneten, akár magyar alkotók fotóit is, nagy méretben szinte minden búvár örül hasonlónak. Pláne ha tudjuk, nagyjából milyen merüléseket szeret az a búvár: roncsos, barlangos, cápás vagy delfines képek közül is lehet válogatni például Tökölyi Csaba alkotásaiból. A naptár pedig természetesen mindig aktuális. A kis apróságok közé tartozhat még egy cápás vagy teknősös, netán búváruszony formájú pendrive, de az igazi búvár nem lelkes, ha tengerből származó, egy élőlény élete árán készült ajándéktárgyat kap, például korall karkötőt.

Talán elsőre meglepő lehet egy olyan ajándék, amit nem a búvár kap, mégis ő is nagyon örül neki. Ám van ilyen! Mindenki nagyon lelkessé válik, ha nem búvárkodó párja ki szeretné próbálni a merülést- ha ilyen vállalással áll elő valaki, biztos lehet benne, emlékezetessé válik a karácsony. És persze ha tényleg megszereti a víz alatti világot, végül mind a ketten egyformán nyertesek lesznek...

Ha már mind a két fél búvár, elvileg pofonegyszerű a megoldás: egy közös út igazi adu ász. Sajnos azonban nem olyan egyszerű a történet, mert kevesen adhatnak csak úgy többszázezer forintos ajándékot két főre karácsonyra. De azért van ezen a téren kompromisszum! Keressünk olyan úti célt, ahova olcsón ki lehet fogni repjegyet, és szinte egész évben érdemes oda elutazni búvárkodni, akár egy hétnél rövidebb időre is. Csak a példa kedvéért: ilyen lehet Brüsszel a hatalmas Nemo33 medencével, vagy például Ciprus, Málta, esetleg Nápoly, Róma. Utóbbiaknál figyeljünk arra, hogy a fapados repjegy mellé feladós poggyászt is vegyünk, mert kelleni fog a búvárcucchoz!

Közös programnak pedig ott van még az együtt végzett továbbképző búvártanfolyam. Ha nincs még nitrox vagy haladó búvári képesítés, be lehet iratkozni, és ez is mind a két érintettnek örömet okozhat.

Nyilván nem kötelező ragaszkodni mereven a búváros ajándékhoz, ráadásul nem is arról kell szólnia az ünnepnek, hogy mennyit pénzt tud elszórni az ember. Ám ha van rá lehetőség is, alkalom is, és tudunk értelmesen választani, akkor azért van mozgástér az olcsó, de kedves ajándéktól a lenyűgözőig. Remélem pár ötletet én is tudtam adni!