Láttam már különféle extrém fenyőfaállítást, víz alattiból is akad bőven- minden évben idehaza is merülnek feldíszített fával a különféle tavakba.

Ám azt hiszem, néhány odesszai búvárrégész minden szempontból csúcsra járatta ezt a dolgot: a Zmejnij sziget mellett felfedezett kétezer éves görög roncsnál ünnepeltek. Ez igen jelentős lelet, hiszen rengeteg amforát találtak a Fekete-tenger mélyén a búvárok.

Bizony, a korszak elég közel esik az Újszövetségben megírt események történelmi időszakához, ennél sokkal autentikusabb helyen nem lehet karácsonyozni- legalábbis a víz alatt. Pontosabban nem is a nálunk megszokott karácsonyról van szó, mert arrafelé a fenyőállítás az új évi ünnepségekhez kapcsolódik, de manapság már az időbeli közelség miatt kicsit egybemosódnak ezek az ünnepek.

A Navarex csoport búvárai 35 méterre vitték magukkal a feldíszített karácsonyfát, ahol egy kis rögtönzött ünnepségre került sor, hiszen hagyományos módon énekkel és tánccal üdvözlik az új évet. Noha az alkoholfogyasztás szintén tradíció, búvárokról lévén szó inkább palackba zárt levegőt kortyoltak a mélyben.

A buli után pedig jöhetett a munka! Már négy éve kutatnak a lelőhelyen, ahol rengeteg amforát fedeztek fel, de a téli hónapokban felhagynak a feltárással. Ezen az idei utolsó merülésen még egy utolsó felmérést végeztek a területen, hogy minden rendben legyen a jövő évi régészeti szezonra. Összességében olyan sok időt töltöttek a nagy mélységben, hogy egy órán át tartott a dekompresszió. És ebből sem maradhatott ki a fenyő, mert nem hagyták odalenn...

A videó itt nézhető meg, érdemes belekukkantani!