Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A nevem cápa. Angyalcápa.

A cápa, mint az közismert, porcoshal. Általában a nagy testű nyílt tengeri ragadozók ugranak be a cápák hallattán az embereknek, mint a nagy fehér. De vannak egészen másfélék is, mint az adriai macskacápák, vagy az angyalcápák. Az utóbbiak igazán különös állatok, lapított testük nem torpedószerű, és életmódjuk sem mindennapi: napközben a homokba temetkezve rejtőznek, csak a gyakorlott búvár szeme képes kiszúrni őket. Ha megriasztják, akkor sajátos, kígyózó mozgással úsznak a vízben.

Az angyalcápák igazi érdekessége a számomra az, hogy nem kell a világ végére elmenni értük. Ezek a cápák ugyanis jó eséllyel megtalálhatók az év jelentős részében a Kanári-szigetek sekély vizeiben (elsősorban a keleti szigeteken, tehát Gran Canarián, Fuerteventurán és Lanzarotén találkozhatunk velük gyakrabban). A nagyobbak akár másfél méteresek is lehetnek, és még hozzájuk is lehetne érni, mert nem egy izgatott állat. Bár nem számít veszélyesnek, azért ha valaki túl sokat zaklatja őket, még az angyalcápából is kibújik az ördög- tehát az alapszabály általában itt is áll: mindent a szemnek, semmit a kéznek. Ha pedig mégis, akkor legyen a helyet jól ismerő búvár aki közelebb merészkedik, a többiek pedig ne zárják el a cápa útját, amitől az idegessé válik.

Mindenesetre a lényeg az, hogy ismét egy olyan úticél, amit a magyar búvárok csak töredéke keres fel, pedig igazi szép merülési élményt ígér, olyan fajokkal, amit máshol ritkán látni. Sajnos főleg azért, mert az egykor az egész Földközi-tengerben elterjedt angyalcápákat szinte teljesen sikerült kipusztítani az európai vizekből... Reméljük, a Kanári-szigeteken sikerül megvédeni ezeket a különleges ragadozókat, és még sokáig úszhatunk velük.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

A macskacápák és én

Nincs szerencsém a macskacápákkal! Az Adriai-tengerben merülő búvár legnagyobb eséllyel ezzel a kis testű, emberre teljesen veszélytelen fajjal (egészen pontosan a kispettyes macskacápával) találkozhat - ám manapság ez egyre ritkább. Több tucatnyi merülésem volt Horvárországban és Montenegróban, láttam is cápát, csak éppen nem úgy, ahogy szerettem volna.

Először Kaprijén láttam egyet. A merülőhely nem volt annyira érdekes, de az elöl úszó búvár valamiért egészen közel ment egy beszakadt halászhálóhoz. Amikor odaúsztunk, láttuk, hogy egy hálóba gabalyodott macskacápát akart kiszabadítani- sajnos már későn érkeztünk oda, az állat elpusztult. Nem pont ez az a látvány, amire a búvár vágyik merülés közben...  A velünk utazók között volt kiváló fotós barátom, Tökölyi Csaba, neki szóltam, hogy itt van ez a szegény jószág, le kellene fotózni, hadd lássák az emberek, a beszakadt háló akkor is öl, amikor a halász már rég elfeledkezett róla. A végeredmény egy nemzetközi díjat is nyert kép lett, de valószínűleg mind jobban örültünk volna, ha a mi díjunk egyszerűen csak egy élő cápával való találkozás lett volna.

Pár év múlva Karlobagban jártunk, ahol a házigazda azzal fogadott, közvetlenül a bázis előtt a sekély vízben ott van egy megtermett macskacápa. Tudtuk, csak egy oka lehet annak ha ennyire biztos a dolgában: sajnos már nem él. Ezúttal körbeúsztuk, megnéztük szegény állatot, talán halászok dobhatták vissza mint "selejtet". Nem tudhatjuk, csak szomorkodtunk, hogy nekünk bizony csak ilyen macskacápa jut. Ezúttal mi készítettünk fotót a szomorú találkozásról.

Élettelen macskacápa és búvár

Ezek után letettünk arról, hogy a közeljövőben végre élő példányt láthatunk. Ám Montenegróban olyan várt, ami még inkább elkeserített. Mindjárt az első merülésünkön a sekély vízben két elpusztult macskacápát láttunk. Itt is minden bizonnyal a cápahúst értéktelennek tartó halászok dobták vissza a vízbe a tetemeket. Ezúttal fényképezőgép sem volt nálunk, de nem bántuk. Van már sajnos pont elég kép élettelen cápáról, legközelebb élőt szeretnénk fotózni...

Érdekel mi történik a felszín alatt? Képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Az óceán télen

A Kanári-szigeteken dolgozó kiváló búvárfilmes, Rafa Herrero készítette ezt a nagyon imponzáns kis filmet arról, mi mindent lehet látni az Atlanti-óceán mélyén a téli időszakban.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Képek, hírek, videók a Facebook-on is.

0 Tovább

Google hirdetés

Google hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

Google hirdetés

Elérhetőség

elche@freemail.hu

Hirdetés

Címkefelhő

roncs (249),mutazás (194),sztori (187),cápa (160),video (133),búvár (126),felfedezés (76),környezetvédelem (74),baleset (73),élmény (71),fotó (68),alapok (57),adria (57),híresség (54),egyiptom (47),film (47),szabadtüdős (41),utazás (35),barlang (34),delfin (29),felszerelés (28),retró (28),történelem (27),egzotikus (26),régész (26),magyar (22),bálna (21),sellő (20),teknős (19),munka (19),édesvíz (18),usa (17),tanfolyam (15),videó (15),karib (14),polip (13),bánya (12),Cápa (12),kutatás (12),üzlet (12),ciprus (11),mélytenger (11),medence (11),doku (11),kincs (10),rekord (10),fóka (10),málta (10),ausztrália (9),manta (9),támadás (9),jordánia (8),tengeralattjáró (8),szemét (7),sport (7),szafari2014 (7),szobor (7),humor (6),tél (6),szafari18 (6),csikóhal (6),tudomány (6),cousteau (6),verseny (6),rák (6),Bali (6),ázsia (5),ausztria (5),florida (5),rája (5),tintahal (4),bali (4),mexikó (4),hidegvíz (4),repülő (4),olaszország (4),magyarország (4),szafari2016 (4),múzeum (4),találkozás (3),muréna (3),víz alatti (3),Egyiptom (3),thaiföld (3),repülőroncs (3),skandinávia (3),orosz (3),könyezetvédelem (3),karácsony (3),krokodil (2),elsodródás (2),maldív (2), (2),spanyolország (2),hal (2),medúza (2),éjszaka (2),görög (2),csiga (2),könyv (2),európa (2),bomba (1),hollandia (1),búvárfilm (1),izland (1),szafari (1),bulgária (1),akvárium (1),aqaba (1),vörös-tenger (1),cetcápa (1),balti (1),budapest (1),románia (1),repülőgép (1),uk (1),tenger (1),norvégia (1),szörny (1),technológia (1),thaifold (1),Búvár (1),horvátország (1),feketetenger (1),celeb (1),írország (1),egyesült királyság (1),Florida (1),dubaj (1),korall (1),görögország (1)

Hirdetés

Kedvencek

A nagy Kék A nagy Kék

Túrán innen, túrán túl, hol a gyaloglás, kerekezés, evezés az úr......

Kultúrmunka Kultúrmunka

Élmény, benyomás, vélemény filmről, zenéről, irodalomról, tévéről...

Darwin Darwin

Kis és nagy teljesítmények az emberek és állatok világából. Van aki győ...

Sportfoglalkozás Sportfoglalkozás

Ez a mindennapos testnevelés fotelszurkolóknak: hírek, érdekességek, sztori...

Big Blue Búvár Blog Big Blue Búvár Blog

Kalandjaim a mélység világában és a felszínen, hírek a tengerről, és mi...

Reblog