A fogságban tartott tengeri emlősök sanyarú sorsával még mindig kevesen vannak tisztában. Noha a delfináriumok védői szerint az állatok jó körülmények között élnek, a vendégek pedig úgy gondolják, nekik boldogság ugrálni az idomárok jelére, a valóság kicsit összetettebb.

Arról, hogy mi folyik egy ilyen intézményben, ritkán szivárog ki információ. A veszélyes, nagyobb testű állatokkal akkor kezdenek el foglalkozni, amikor baleset történik, például egy idomár életét veszti. Az állatok egyáltalán nem mindig békések, egy Tilikum nevű kardszárnyú delfin három halálesetnél is jelen volt. Először egy, a medencébe ugró gondozót nem engedtek a felszínre két másik orkával, és a fiatal nő meg is fulladt. A második alkalommal a delfináriumban elrejtőző, és titokban az orkához beugró férfi élettelen testét találták meg. A harmadik alkalommal pedig ismét egy idomár volt az áldozat, aki már évek óta dolgozott Tilikummal, de egy show után az állat többek szeme láttára a vízbe rántotta, és a nőt már nem sikerült megmenteni.

Ezek az esetek vitákat kavarnak, beszélnek róluk, felvetik a kérdést, miért vadulhatnak meg a fogságban tartott tengeri emlősök, amik a természetben ritkán támadnak. Ám azokat a titkokat kevésbé hozzák nyilvánosságra, mivel is jár a delfinek bezártsága.

A napokban arról olvastam, hogy egy korábbi gondozó elmondta, milyen trükkel hozták előadásra alkalmas állapotba a kardszárnyú delfineket. Bekenték őket vastagon napvédő krémmel, ami cink-oxidot tartalmazott, és így takarták el az állatok testén levő sebeket. A delfinek a természetben mélyebbre húzódva elkerülhetik azt, hogy folyamatosan égesse őket a nap, de a medencékben ez egyszerűen lehetetlen. Bőrük lehámlik, leég, de ezzel a trükkel élve a nézők ebből semmit nem vesznek észre.

Nagy árat fizetnek tehát ezek a lények azért, hogy a showműsorra jegyet váltó turisták jól szórakozzanak. Egy-egy ilyen hír után egyetlen delfináriumot sem zárnak be, de nekünk mindig eszünkbe juthat, amikor a nyaralási programot tervezik, beiktassanak-e ilyen intézményt a programba.

Búvárkodásról, a víz alatti világról szóló hírek, búvárfotók és víz alatti videók a Facebookon is!