Egyre kevésbé népszerű a delfinshow: jelentősen visszaesett a SeaWorld nyeresége.

A delfinek és más tengeri emlősök fogságban tartása ellen egyre többen harcolnak. A mozgásigényükhöz képest túlságosan szűkös medencében sínylődő palackorrú- vagy kardszárnyú delfineket mindenféle produkciókra tanítják be, amivel elszórakoztatják a sok pénzt fizető nézőket, de azzal kevesen törődtek sokáig, milyen körülmények közt élnek az állatok. Sokan a "mosolyuk" láttán azt hitték, boldogok, pedig szó sincs vidámságról, a delfinek nem tudnak mosolyogni...

Több országban előfordult már, hogy a tiltakozások hatására meghiúsultak a delfinárium nyitására vonatkozó tervek. Sőt, néhol kormányzati döntések is születtek, amelyek nem engedélyezik a delfinek fogságban tartását. (Többek között Magyarországon sem létesülhet ilyen intézmény, noha akad, aki lobbizik érte- természetesen "nemes célok" érdekében, a várható haszonról szó sem esik.)

A SeaWorld amerikai vállalkozásként, az üzletág egyik legismertebb szereplőjeként folyamatosan reflektorfényben van, természetes tehát, hogy gyorsan a környezetvédők célkeresztjébe került. Sorra derülnek ki elkeserítő információk arról, mit kell átélniük az ott élő állatoknak. És az emberek is veszélyben vannak, már többen életüket vesztették ott. 2010-ben például egy tapasztalt delfinidomár, Dawn Brancheau fulladt a medencébe, amikor egy kardszárnyú delfin a mélybe húzta. A Tillikum nevű állat korábban már két másik halálesetnél is ott volt, ki tudja, hogy a bezártság mennyiben befolyásolja a viselkedését.

A SeaWorld-öt negatív színben feltüntető cikkek, filmek sora miatt természetesen a cég megpróbálja tisztára mosni a nevét. Igyekeznek bemutatni, hogy működésükkel nincs semmi probléma, betartják a szabályokat, odafigyelnek az állatok jólétére ám ezek ellenére csökken a látogatók száma, és a nyereség egy év alatt 84 százalékkal esett vissza. Ez pedig mindenképpen rossz tendenciákat jelez.

Az emberek felfogása lassan, de biztosan változik. Ahogy egyre többen ellenzik a bálnák vadászatát és a cápák halászatát, úgy a delfinek fogságban tartása is elítélendő lesz. Más kérdés, hogy a SeaWorld-nél sokkal igénytelenebb intézmények is vannak a nagyvilágban, ahol gyakran pusztulnak el a delfinek, de előbb-utóbb ezek is szembe kell nézzenek azzal, hogy a turisták inkább fizetnek be egy tengeri delfinnéző kirándulásra, mint idomított delfinek ugrálására. 

Azt kell mondjam, tényleg az az igazi élmény. Persze másféle kaland, de azért nagy pillanat ám, amikor az ember a hajóról nézi, ahogy az önként hozzánk csatlakozó delfinek vidáman bukfenceznek, fordulóznak- és utána oda mennek, ahova a kedvük tartja, nem pedig egy betonmedence fogságában élik le életüket.