Jó kis videóra bukkantam, ami az egyik legveszélyesebb tengeri élőlényről készült, mert valószínűleg több embernek okoz sérülést, mint a cápák. Ez az állat nem nagy, nem gyors és nem is szokott embereket megharapni: a hátán levő tüskékkel juttat roppant erős mérget az áldozat szervezetébe. A filmen látható, hogy a tüske akkor válik hatékony injekciós tűvé, amikor valami felülről érinti, mondjuk rálép egy emberi láb, vagy óvatlanul beletenyerel valaki.

Ezt az állatot hívják kőhalnak, sziklahalnak, skorpióhalnak az átlagbúvárok, nyilván a biológiában jártasabbak pontosabban meg tudják határozni az adott fajt. A skorpióhal-félék (Scorpaenidae) családjába tartozó állatokra jellemző az, hogy méreggel védik meg magukat, általában az aljzaton rejtőzve.

Furcsa mintázatuk miatt könnyen be tudnak olvadni környezetükbe, időnként olyanok, mint egy szikla két szemmel- ezért is nevezik őket kőhalnak. Az egész világon elterjedt élőlények, a trópusi tengerekben éppen úgy megtalálhatók bizonyos fajaik, mint ahogy a hozzánk legközelebb eső Adriában is. Így aztán mindig ajánlott az óvatosság, ha az ember a sziklák közt lépdel mezítláb, netán merülés közben nem nézi, mihez nyúl hozzá.

Egy újabb érv arra, hogy semmit se érintsünk, semmit ne akarjunk megfogni! A méreg azonnal erős fájdalmat okoz, emberre is veszélyes lehet. A sérült testrészt forró vízbe kell áztatni, illetve súlyos esetben orvoshoz kell fordulni, Ausztráliában a gyakran alkalmazott ellenmérgek közé tartozik a sziklahal szúrása után szükséges szer.

Ráadásul még csak tengerbe sem kell menni ahhoz, hogy bajba kerüljünk, a partra vetődött sziklahal akár 24 órán át is képes túlélni- és mérgezni. Szóval akkor is nyitott szemmel sétáljunk, ha a tenger által mosott sziklák között nézünk szét. De kifejezetten emberre támadni nem szokása, sőt, nyugodtan tűri a fotózást is, így aztán gyakran tűnik fel a víz alatt készült képeken.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Látványos, érdekes víz alatti és búváros képek, hírek, videók a Facebook-on is.