Léteznek mindenféle szépségversenyek, naná, hogy a búvárok sem maradhatnak ki a jóból. Olvastam már ilyen kezdeményezésekről, de legutóbbiról elég sok információt találtam, így aztán van miről elmélkednem.

A Miss Scuba International nyilván alapvetően olyan, mint a többi szépségverseny. A lányok fiatalok, csinosak, szívesen pózolnak fürdőruhában, és a személyes bemutatkozáskor elmondják, szeretik a gyerekeket, és nagyon fontos számukra a világbéke. De ha igazi búvárok, akkor van, ami fontosabb: hogy legyen elég levegő a palackban. Elvileg itt ez a helyzet, mert a lányok nem csak modellkednek a búvárfelszerelésben, merülésre is van lehetőség.

Azt hiszem, elég sok szépségversenyző számára komoly motiváció az, hogy utazhat, világot láthat, és még díjakat is nyer pusztán azért, mert egy zsűri szerint kellően vonzó. Lehet arról töprengeni, lealacsonyító-e egy ilyen verseny, ám mivel itt felnőtt emberek jelentkeznek, mindenki maga dönti el, mit szeretne. Ez is egy módja az érvényesülésnek... Talán furán hangzik, de létezik búvármodellkedés, a hivatásos fotósok szeretnek ügyesen merülő és a búvárcuccban kellően dekoratív hölgyekkel dolgozni. Ők szerepelnek a felszerelésgyártók katalógusaiban vagy a magazinok látványos, utazásra csábító víz alatti képein is. 

Szóval egy ilyen verseny akár egy kis karriert is beindíthat. De csodát azért nem kell várni, szó sincs dollármilliókról, luxuspartikról. Cserébe viszont itt nem a pezsgő számít plusz juttatásnak, hanem a búvárkodás lehetősége. Bizonyára van, akit ez sokkal jobban motivál is.

A győztes, a 24 esztendős amerikai Tabitha Lipkin például biztos ilyen lány, állítólag ez volt az első szépségverseny, amin részt vett. Búvárkodni viszont még 2010-ben elkezdett, tehát nem a verseny kedvéért vette fel a békatalpat. Sőt, kifejezetten elmélyült a tenger élővilágának védelmében is, nagyon fontosnak tartja ezt az ügyet. A hölgyeket pedig arra biztatja, kövessék példáját, merüljenek és élvezzék a búvárkodást. A második helyen egy thaiföldi versenyző, Cattaleya Schulze végzett, a dobogó harmadik fokára pedig Amber Ryan Marie Gambe állhatott Írországból. Ám azt hiszem a mezőnyt elnézve, hogy a döntő 14 versenyzőjéből bárki nagyon népszerű lenne egy búvárhajón...