Második világháborúban eltűnt katonák végső nyughelyét találhatták meg egy lezuhant repülőgép roncsában.

A brit Alfred Columbine őrmester rendes kétkezi szakmunkás volt a háború előtt, de besorozták, és navigátorként szolgált Halifax bombázókon. 1942 áprilisában gépükkel Hitler egyik rettegett hadihajóját, a 42,900 tonnás Tirpitzet támadták Norvégiában, amikor légvédelmi ágyúval eltalálták a szárnyat. A pilóta a fjord vizére ereszkedett a géppel, de Columbine nem jutott ki a Halifax bombázóból, ami vele együtt süllyedt a mélybe. Szintén ott vesztette életét Arthur Evans őrmester, a fedélzeti rádiós is. Ám a repülő pontos helyzetét eddig senki nem ismerte.

A család számára súlyos csapás volt Columbine tragikus halála. Felesége, Elsie, napokkal korábban írta meg neki, hogy második gyermekükkel terhes, ám a levél felbontatlanul érkezett vissza- Columbine nem tudhatta meg az örömhírt. A gyerekek apa nélkül nőttek fel, és mindenki számára terhet jelentett az, hogy pontosan nem tudhatták, hol nyugszik szerettük. 1999-ben a testvérek elutaztak a fjord partjához, nagyjából ahhoz a ponthoz, ahol a szemtanúk szerint a Halifax eltűnt a felszín alatt, hogy leróják kegyeletüket. A szertartásra a másik áldozat, Evans családja, egyenesen Új-Zélandból utazott át.

Az évek során több kísérletet tettek a bombázó megtalálására, de senki nem járt sikerrel. Ám norvég egyetemisták csoportjának sikerült rábukkanni a roncsra. A fenéken csővezetéket fektető cég jelezte, hogy valami van egy bizonyos ponton, és ekkor léptek akcióba a diákok. Hatan érkeztek a helyszínre, egy távirányítású eszközt kamerával szereltek fel, és leküldték a mélybe- a roncs ugyanis 180 méterre van a felszíntől. 

A felvételeken egyértelműen azonosítható volt a repülőgép, amin alig látszott sérülés. Tisztában voltak vele, hogy háborús sírhelyről lehet szó, ezért nagyon ügyeltek rá, hogy kellő óvatossággal járjanak el. Körbefilmezték a gépet, láthatták, hogy a farokrész és az egyik szárny rongálódott meg, de ezen túl csak a korrózió nyomai láthatók. Azonosítót nem láttak, de a gép típusából és helyzetéből egyértelműnek számít, a RAF 35. századának bombázóját, a W7656 jelű Halifaxet találták meg.

Az ilyen jellegű, sírhelynek számító roncsok vizsgálatához külön engedély szükséges, és most arról kell döntést hozni, kiemeljék-e a gépet, vagy csak az abban nyugvó embereket. Bár költséges lenne, akár a teljes gép felszínre hozása megoldható feladatnak számít manapság. A britek hozzájárulása is szükséges lenne, mielőtt bármi további történik. Columbine gyermekei még élnek, és ma 72 éves fia támogatná, hogy katonai tiszteletadással helyezzék őket végső nyugalomra olyan helyen, ahol a családtagok is meglátogathatják sírjukat. Lánya szerint az igazi sírhely ott van a fjord mélyén- a döntést később hozzák meg. Amennyiben a két repülős maradványai még a gépben vannak, mindenképpen búvároknak kellene a felszínre őket hozni abból a nagy mélységből.

A Tirpitz ezt a brit támadást pedig megúszta ugyan, de két év múlva a szövetségesek Lancester gépei elsüllyesztették a norvégiai Tromsö közelében. A csatahajó süllyedése is tragikus következményekkel járt, közel ezer tengerész veszett oda a hideg Északi-tengerben. Számtalan ilyen szomorú történetet mementója nyugszik még a tengerek mélyén, amelyek figyelmeztetnek arra, mivel jár a háború.