Lengyelországba várják a legmélyebb medencébe a búvárokat .

medence mutazás

Az óriási búvármedencék divatba jöttek, most éppen a lengyelek Deepspot nevű projektje van soron. Ez lesz a legmélyebb, ilyen célra épített merülőhely: 45 méterre lehet majd ereszkedni benne. Azt gondolom, ez már nagyjából az értelmes határa az ilyen medencéknek, mert 60-70 méterre merülni medencében, minden drága és különleges felszereléssel, légzőgázzal elég fura program lenne.

medence mutazás

Sőt, a 45 is viszonylag sok, mert a belgiumi Nemo33 is pont elég mélynek tűnt, amikor lemerültem az aljáig. Ezekre a medencékre ugyanis jellemző, hogy nem az egész, óriási medence ilyen mély, hanem csak egy bizonyos pontja, egy kisebb "kút" az, ahol mélyre lehet ereszkedni. A jobban megnézhető, beúszható helyek az jóval sekélyebben vannak. Nyilván nem is cél az, hogy 40 méteren feledkezzenek bele a nézelődésbe a búvárok, mert annak megvannak a maga veszélyei- de ez azzal jár, hogy a legmélyebb pont elérése érdekes lehet ugyan, fel lehet jegyezni, de az élmény nem ettől lesz emlékezetes.

A lengyelek éppen ezért nem tétlenkedtek, a sekélyebb részeken is lesz kis roncs, átúszható üregek, néznivalók. Így aztán télen is használható, könnyen elérhető merülőhelyet alakítottak ki. Mivel sok a lengyel búvár, és persze közel van Németország, Csehország, Szlovákia, sőt, tőlünk sincs túl messze, adott a vendégkör. Remélhetően el is tudja majd tartani a búvárok serege a medencét. (Jelen helyzetben persze minden vonzó merülőhely az utazási lehetőségeink ismeretében...)

medence mutazás

Szóval én is megnézném, ha éppen lenne rá módon. Majd meglátjuk, lesz-e. Persze önmagában egy medencétől nem jön az ember lázba, de közel van Varsó, vagy útba ejhető Krakkó ha autózunk, tehát ki lehet kerekíteni a túrát, aminek része a búvárkodás is. 

medence mutazás

Egyébként érdekes, hogy mifelénk is rendszeresen felmerült az óriásmedencék építésének ötlete az ország különböző sarkaiban, de már évek óta nem hallunk ezekről a tervekről. Nem csoda: túl kicsi a helyi piac ahhoz, hogy legyen egy biztos bázis, egy megbízhatóan újra és újra jövő vendégkör. A külföldiek számára pedig aligha elég. (Csendben megjegyzem, már csak azért sem feltétlenül lenne akkor szám egy ilyen Pesten, mert itt van egy Molnár János-barlang, ami természetes, meleg vízű barlang a város szívében, efféle még csak hasonló sincs máshol. Építeni meg tuti nem fognak...)

A vízszint már emelkedik a Deepspotban. Lépésről lépésre töltik fel, az első állomás az volt, amikor a "kút" megtelt, most pedig már több, mint 30 méter mélységbe lehetne lemenni. És lesz ez még több is!

Fotók: Deepspot