Ben Affleck gyerekszínészként tengereket járó, búváros ismeretterjesztő sorozatban szerepelt, de szerintem kevesen ismernek rá az akkori fizimiskája alapján.

Ó, azok a nyolcvanas évek! Valahol nagyon vicces, hogy már erre az évtizedre is kellemes nosztalgiával tekintünk, pedig nem feltétlenül történtek olyan nagy dolgok akkoriban. Mindenesetre már azokban az években is a tévét bámulta mindenki, újféle műfajok alakultak ki, és a The Voyage of the Mimi egy érdekes hibrid volt az ismeretterjesztők között. Egy hajó képzeletbeli tudományos célú útjáról szólt az alaptörténet, aztán a kalandos sztorit kiegészítette egy ismeretterjesztő blokk, ahol igyekeztek mélyebben elmagyarázni a filmben hallott dolgokat.

Még kiegészítő munkafüzetek és programok is készültek a tanárok és a diákok számára, hogy a látottakat fel tudják dolgozni az iskolában. Egy komplex projektről volt tehát szó: a kalandos részek azt hivatottak szolgálni, hogy a gyerekek érdeklődését felkeltsék, a folytatásban pedig tanulhattak is.

Az első sorozatot 1984-ben mutatták be, és a főszerepet egy Ben Affleck nevű srác kapta. Igen, ő a későbbi Oscar-díjas színész-rendező, de ekkor, 12 évesen talán még ő sem gondolt arra, milyen karrier vár rá. Nyilván a forgatás maga nagy élmény volt, mert az első sorozatban a bálnák nyomába ered a Mimi, és az expedíció kalandjainak bemutatása után jöttek a szakértők, akik meséltek a tengerről, az élővilágról és sok más érdekességről. Így például Sylvia Earle, a híres tengerbiológus is a kamerák elé állt. A szakembereket pedig a gyerekszínészek kérdezgették ezekben a részekben. Mellesleg Affleck filmbeli nagyapját is tudós alakította, Peter G. Marston, aki a forgatás idején a híres MIT (Massachusetts Institute of Technology) egyik tanára volt.

A folytatás 1988-ban jött, és a fantáziadús The Second Voyage of the Mimi címet kapta. Itt a vitorlás útja Mexikóba vezetett, ahol a történet szerint maja leletek fosztogatóinak nyomába eredtek, míg az ismeretterjesztő rész régészetről, történelemről szólt többek között. Az ifjú Ben pedig búvárleckéket is kapott a sorozatban, ekkor a tudományos ismeretterjesztő részben a nyomás változásáról, annak hatásáról meséltek, és demonstrálták is ezt egy nyomáskamra segítségével.

A tervek szerint készült volna egy harmadik sorozat is a Mimi főszereplésével, de erre már nem sikerült pénzt előteremteni. Azt nem tudom, a mai gyerekeknek mennyire tetszene ez a fajta ismeretterjesztés, de az tuti, hogy a gyerekszínészek számára remek élmény lehetett a forgatás. Tenger, vitorlázás, bálnák és búvárkodás- nehéz elképzelni azt a fiatalt, akit ezekből semmi nem hoz lázba. Én egy kicsit már kinőttem a célkorosztályból, mégis bele-belenéztem az epizódokba, bevallom...