Indonéziában a feketén dolgozó halászok hajóját elkobozták és nyilvánosan süllyesztették el mesterséges zátonynak.

Dél-Kelet-Ázsia manapság az egyik legdivatosabb úti célnak számít, mind a felszíni látványosságok, mind a víz alatti világ vonzereje miatt. Utóbbit viszont komolyan veszélyezteti az, hogy sok helyen ellenőrizetlenül zajt a halászat komolyan károsító módszerekkel, mint például a robbanószeres halfogás. Ráadásul fontos fajok sodródtak kihalás szélére, mert óriási mennyiségben fogták például a cápákat és a mantákat.

Jelentős lépésként értékelték, amikor Indonézia egyik tartománya, Raja Ampat védelem alá helyezte területén a cápákat és a mantákat. Hamarosan az egész országban védetté váltak a manták, és kiemelt fontosságúként kezelték a tenger élővilágának megóvását. Persze mindig felmerülnek kérdőjelek, amikor egy ilyen hatalmas területű, számtalan szigetből álló országban akarnak hatékonyan védeni bármit is, hiszen könnyen eltűnnek a feketén dolgozó halászok. 

Ám a jelek szerint valami történt. A Raja Ampat vizeit jól ismerő tengerbiológus, Dr. Mark Erdmann arról számolt be, hogy a védetté válás óta tetten érhető a változás. Alig két éve védettek a manták, és máris többet lát belőlük, mint annak idején. A méltóságteljes óriások békésen köröznek tucatszámra a tipikus előfordulási helyeiken. 

A kormányzat pedig folytatja a kemény fellépést a tengert károsítók ellen. A feketén dolgozó, jellemzően külföldről érkező halászok hajóit nem csak elkobozzák, meg is semmisítik, ezzel üzenve mindenkinek, aki tilosban jár. Nem csoda, hogy el akarják rettenteni az orvhalászokat, mert nagy károkat okoznak. Januárban egy vietnami halászhajóra figyeltek fel Raja Ampat közelében. A haditengerészet üldözőbe vette, majd el is fogta a hajót. A raktérben két tonnányi szárított cápauszony mellett legalább öt manta maradványait és ötven teknőst találtak. Az a döntés született, hogy a hajót a tenger fenekére küldik, méghozzá Raja Ampat közelében, hogy új mesterséges zátonyt alakítsanak ki, amiből a tenger profitál.

Folyamatosan csípik el az orvhalászokat, legutóbb például bombákkal megrakott halászhajókat tartóztattak fel. Ezeket is elsüllyesztik, a törvényszegő halászokat pedig bíróság elé állítják. Mivel a mantákat az egész országban szigorúan védik, mindenkire lecsapnak, aki ezekkel az állatokkal kereskedik. Balin például lekapcsoltak egy több, mint száz kilós szárított mantakopoltyú szállítmányt- ezeket Kínában adják el általában jó pénzért. Most viszont az orgazdák fognak megfizetni az illegális tevékenységért, egyikük 16 hónap börtönt kapott, és a többieket is leültetik majd. A központi kormányzat az élére állt a helyiek illetve a környezetvédő szervezetek által indított harcnak. A Conservation International elégedetten számolt be a hatékony együttműködésről és annak máris érzékelhető eredményeiről.

A tenger élővilágát pusztító illegális halászat problémája nem új, de szemmel láthatóan most van meg Indonéziában a politikai akarat a kezelésére. Ennek pedig nem csak a halak örülhetnek, hanem a tengerimádó turisták, illetve az ő érkezésükre számító helyiek is. A környezetvédelem igenis lehet jó üzlet...