Hova tervezzünk búvárutat a nyáron?

mutazás

Sokan mondják, itthon most a legbiztonságosabb, de a helyzet mégsem olyan egyszerű, ha valakinek a búvárkodás a kedvenc hobbija. A lehetőségeket nehezen lehet összevetni a tengerekkel, ráadásul itthon is voltak korlátozások. Azóta már újra nyitottak a búvárbázisok például Dorogon, a Lupa-tavon, sőt, mostantól már a Molnár János-barlang is merülhető, szóval akad pár hely nálunk is, ahova tervezhetünk.

A szó szoros értelmében vett nagyobb merítés viszont a tengerek partjára csábít minket. Amikor másfél hónapja erről a témáról írtam, már megjósoltam, hogy a nagyon szigorított határátlépésekkel, komoly adminisztrációkkal terhelt utazások nem fognak működni. Gyorsan jöttek is a lazítások, először a szomszédos országokba (így a kedvelt horvát úti célokra) lehetett menni karantén nélkül, mostanra pedig az EU-n belül lehet szabadabban mozogni.

mutazás

Maradjunk déli szomszédunknál! Az Adrián szeretettel várják a magyar búvárokat, sok bázis kinyitott, az apartmanok szintén. Most még bőven lehet válogatni a nyáron annyira csalogató helyekből az Isztriától Dalmáciáig, és a határátlépési adminisztráció sem vészes. (Nem lepne meg, ha 1-2 hét múlva ennyi sem maradna...) Saját autóval lehet menni, saját kis apartmanunkban lakhatunk, kisebb búvárcsoportokkal találkozhatunk, jórészt nem zárt térben tölthetjük az időt- jelen viszonyok között Horvátország kifejezetten biztonságos úti célnak tűnik. Főleg annak fényében, mennyire kevés volt a megbetegedés.

A vendégváró licitbe pedig bekapcsolódtak repülős úti célok is, mint Ciprus vagy Málta, ahol a bázisok már nagyon hosszú ideje várták a nyitást. A szezon eleje teljesen kiesett, nagyon sok, a turizmusból élő cég került a padlóra, nekik igazi utolsó szalmaszál az, ha még pár hetet megmenthetnek a szezonból. Csak épp ide nem autóval utazik senki, és a repülőzéstől még sokan tartanak. Van, aki szerint a levegő a gépekben még tisztább is- nem tudom, nem értek hozzá. Azt gondolom, nem fog olyan sokáig tartanak az ódzkodás a repüléstől, és mivel ezek a helyek kora ősszel még kiváló merülési lehetőségeket kínálnak, lesznek olyan időszakok, amikor pörögni fog az üzlet.

mutazás

És Európán kívül mi lesz? Hát erre még mindig nehéz válaszolni. A nagyon népszerű Egyiptomot illetően még mindig a bizonytalanság az úr. Most biztosnak látszik, hogy július 1-től érkezhetnek a külföldi repülőgépek, de chartereknek még semmi híre. A  helyi korlátozásokról sem tudunk sokat, vagy a reptéri tesztelésekről. Szomorú ez, de jelen pillanatban vörös-tengeri utat tervezni csak úgy lehet, ha valaki minden váratlanra felkészül. 

A távolabbi országoknál is kiszámíthatatlanul változik a helyzet. Teljesen eltérő az állapot mondjuk a Maldív-szigeteken, Thaiföldön vagy Indonéziában. Gyakorlatilag nem repjegyvásárlásban kell szakértőnek lenni, hanem járványügyben és közegészségügyben. No meg valahogy ki kellene ismerni magunkat a különféle országos és helyi törvények, rendeletek és előírások sokaságában. Egy esetleges őszi második hullám pedig még ezeket is mind megkavarhatja. A legtöbben valószínűleg azt mondják ezzel szembesülve, hogy akkor ebben az évben ilyen egzotikus utakról még csak álmodozni sem fognak.

mutazás

Szóval mivel tudom biztatni a búvárokat e pillanatban? Azt gondolom, a kalandvágyóbbaknak lehet esélyt adni egyszer-kétszer a hazai helyeknek. Az Adriára többször jártunk szezon előtt, hűvös vízben merülni- most végre itt a lehetőség, hogy élvezzük a nyári körülményeket! És azok a bizonyos Földközi-tengeri úti célok pedig igencsak vonzóak ősz elejére. Ezek az utak azért is jók, mert meghiúsulásuk esetén sem beszélhetünk milliós veszteségekről, bármi változik.

Ha már a veszteségek szóba kerültek... Természetesen sokakat megviselt anyagilag ez az időszak. Minket is, búvárcégeket is, repülőtársaságokat vagy szállásadókat úgyszintén. De azért mi együtt vagyunk benne a történetben, akármelyik oldalon állunk. Bár csábíthat kemény alkudozásra a kiszolgáltatott helyzet, mégsem gondolom úgy, hogy most ez illendő. Ha valahol kedvezményt, jó ajánlatot kínálnak, lehet vele élni, de ha valaki most akar fél- és negyedárat kipréselni, gondoljon arra, neki munkavállalóként mennyire esne (vagy esett) jól hasonló. A szolgáltatásoknak megvan az ára, a színvonalat úgy tudják biztosítani, ha nem kell fele pénzből gazdálkodni. A saját érdekünk is az, hogy ne engedjük tönkremenni a jól ismert, kedvelt, korábban bevált búvár szafarihajókat, hoteleket, búvárbázisokat némi pillanatnyi haszonért cserébe. Bízzunk benne, hogy hamarosan normalizálódik a helyzet, és jövőre már jobb lesz mindannyiunknak!