Néha a környezetvédelem szent nevében kissé túlzásokba esnek a tengervédők.

könyezetvédelem

Bali igazi búvárparadicsomnak számít, meglehetősen sok búvár keresi fel a legendásan szép merülőhelyeket. Érdekesség, hogy a sziget körül vannak kifejezetten látványos korallkertek is, no meg olyan helyek is, ahol látszólag a fekete homokos aljzat dominál, ám ott számtalan apró lény talál otthonra.

Egy helyi búvárközpont tett közzé egy felvételt, amin egy korall látható, elcsúfítva: felelőtlen búvárok üzeneteket karcoltak a felületére. (Nekünk aztán nem kell bemutatni ezt a fajta spontán "önkifejezést", elég sok fába véstek bele mifelénk is "Józsi + Gizi" feliratot.) Ha egy kicsit "ügyes a művész", akár az egész korallt is letörhette, elpusztíthatta volna. A búvárbázis rámutatott, nem csak a hülye turista a felelős, hanem az a helyi búvárvezető is, akinek közbe kellett volna lépnie- egy ilyen felirat nyilván nem két másodperc alatt készül el.

Meglepő módon a búvár előkerült a széles körben megosztott poszt hatására, aki megpróbált elnézést kérni a dolog miatt. Persze a korall ettől nem regenerálódik, de gyaníthatóan nem fog többet hasonlót elkövetni- és akinek hasonló jár a fejében, az is meg fogja gondolni, kockáztatja-e a nyilvános megszégyenülést.

Az viszont már egy másik, kevéssé szimpatikus vadhajtása volt a sztorinak, hogy a korallba írt feliratok kínai betűit látva néhányakból előtört a rasszista, és úgy általában minden kínai búvárt kívántak a pokolba. Nyilván ekkor már a problémát felvető búvárbázis került kínos helyzetbe, hiszen el kellett határolódniuk a megbélyegzőktől. Az rendben van, hogy óvni akarjuk a tengert, de lehetünk tekintettel a felszíni élőlényekre is- például a másik emberre.

Hogy léteznek-e nemzeti sajátosságok a búvárkodás világában? Bizonyára vannak bizonyos különbségek, például azért, mert mindenhol máshogy zajlik a búvárok képzése, mások a körülmények és persze más az általános társadalmi felfogás mondjuk a környezetvédelmet illetően. De ennyi év után bizton állíthatom, én aztán ismertem mindenféle nációból származó búvárt, és a víz alatt kiderült, többségük normálisan viselkedő, de akad olyan is, aki senkire és semmire tekintettel nem levő- származástól függetlenül. A jó búvár, bárhonnan is jön, ügyesen lebeg, és biztonságos távolságban, kárt nem okozva figyeli a víz alatti világot, hogy a következő búvárok is hasonlóan szép és ép állapotban lássák.

könyezetvédelem

Szóval nem az számít, hogy az elkövető kínai volt, hanem az hogy hülye. És csak azért mert mondjuk mi nem vagyunk kínai búvárok, nem vagyok egyből jobbak- néha kicsit önkritikusak is lehetünk, tényleg annyira vigyázunk-e a tengerre, mint kellene.