Vegyi anyagot tartalmazó hordókat találtak egy amerikai tóban, de a hatóság szerint nincs semmi gond.

Az Oregon államban található Wallowa Lake szép hegyi tó, egy közeli városka fő vízforrása. Itt merült alá Lisa Anderson és William Lambert, a Blue Mountain Divers önkéntesei: ez a szervezet az Egyesült Államok tavaiban és folyóiban kutat történelmi jelentőségű leletek után. 

A 25 méteres mélységben talált, épnek túnő hordón ez a felirat szerepelt: “Read Label! Contains 2,4-D or 2,4,5-T Weed Killer” Ez a két összetevő alkotja az Agent Orange nevű szert, amit széles körben vetettek be az amerikaiak Vietnamban, helikopterekről  és repülőkről szórva a vegyszert. 

A Ranch Head hadművelet során sok millió liternyi Agent Orange gyomirtó szennyezte az ázsiai országot, és nagyon sok helyi számára okozott hosszan tartó, maradandó egészségi károsodást. Nem csoda hát, hogy nem nagyon örült senki, amikor az amerikai tóban ráleltek egy ilyen 450 literes hordóra.

Természetesen azonnal értesítették a hatóságokat is. Azok viszont csak hónapokkal később reagáltak. Egyrészt közölték, az ívóvízbázisként használt tóban a vizsgálatok nem mutattak ki semmilyen vegyi szennyezést. Másrészt elkezdtek vizsgálódni a helyszínen, ahol több tucatnyi hordót találtak, amelyek üresek voltak, vagy csak víz volt bennük a feliratok ellenére. A kiemelt hordók szerintük semmiféle veszélyt nem jelentenek a környezetre vagy az emberekre. 

Úgy vélik, különféle mólókhoz használhatták régebben ezeket az üres hordókat, ezek segítségével tettek úszóképessé dolgokat. Még ha így is van, azért vannak megnyugtatóbb dolgok annál, mint amikor Agent Orange-gyanús anyagok kerülhetnek egy hangulatos hegyi tóba is, sok ezer kilométerre a frontvonalaktól.